Tragedia din Spitalul din Murgeni. Încă nu se cunoaşte motivul pentru care organele pacienţilor au cedat

Pacienţii de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni ar fi murit din cauza unei insuficienţe respiratorii acute. Este primul diagnostic pus de medici după efectuarea necropsiilor, însă nu se cunoaşte motivul pentru care organele pacienţilor au cedat.

Se lucrează la probe prelevate de la pacienţi victime, dar şi din alimente. Nu este exclusă nici instituirea unei alerte europene, dacă iese la iveală că produsele cu suspiciuni s-ar fi vândut şi în alte state.

Insuficienţa respiratorie acută presupune că sistemul pulmonar nu mai face schimburile gazoase pentru oxigen şi dioxid de carbon, iar funcţiile cardiace se decompensează şi ele.

Cauzele care pot provoca aşa ceva sunt multiple, cum ar fi, de pildă, ingerarea unor substanţe care afectează grav sistemul nervos.

Acest aspect ar trebui să fie lămurit de toate analizele de laborator, pentru că deocamdată nu se ştie motivul pentru care pacienţii nu au mai putut respira.

Dr. Mihai Ponea, director DSVSA Vaslui: „Este un caz extrem de rar, orice infestare cu o bacterie comună, cu un stafilococ, cu un streptococ, ar fi trebuit ca simptomele să fie mai lente, adică organismul să lupte un pic mai mult cu acea bacterie, o toxină sau chiar un metal greu, chiar și pesticid poate fi incriminat.”

Aşa că sunt analizate probe atât de la pacienţii care au murit, cât şi de la cei care sunt internaţi la Bârlad, Vaslui şi Iaşi.

Marius Voivescu, purtător de cuvânt DSP Iaşi: „Au fost prelevate două probe de scaun. La una din acestea valorile au fost găsite normale iar cealaltă probă este în lucru.”

Tot amănunţit sunt verificate şi probele luate din toate alimentele consumate de pacienţi în acea zi. Conservele şi peştele pangasius din loturile problematice au fost retrase din toată ţara. Firul anchetei a ajuns până la un depozit din Arad, de unde a fost distribuit peştele.

Marcel Roşu, director DSVSA Arad: „Lotul respectiv era alcatuit din 23 400 kg peste pangasius cu origine Vietnam, dar de proveniență Danemarca. Peștele a fost adus în depozitul din Arad dintr-un depozit autorizat din Danemarca.”

În paralel, sunt analizate alimentele pregătite la mănăstirea Floreşti, dar și conservele din magazia spitalului.

Dr. Mihai Ponea, director DSVSA Vaslui: „DSVSA-ul vizează atât de natură toxicologică, virusologică, bacteriologică și fizico-chimică. Sunt toate pistele în viogoare astăzi. Se examinează peste 600 de pesticide, metale grele, toată paleta de bacterii și toxine.”

Încep să apară primele măsuri administrative. Spitalul de psihiatrie din Murgeni a fost amendat cu 12 mii lei, dar managerul a rămas în funcţie.

Reporter: De ce mai țineți acolo un om care măcar pare vinovat moral?

Eduard Cazacu, primarul oraşului Murgeni: „Din motive obiective, pentru că nu am găsit încă un înlocuitor, pentru că toți de acolo sunt cercetați și poate fi și asta o problemă.”

Andreea Obreja, procuror: „S-a dispus începerea urmăririi penale in-rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpa și vătămare corporală din culpa. Se așteaptă rezultatele analizelor.”

Reprezentanţii Mitropoliei Huşi, de care aparţine mănăstirea care a trimis pomana, nu au formulat până acum un punct de vedere despre cele întâmplate.