Topul bolilor pe care le putem moșteni de la părinți
Există mai multe categorii de boli pe care le putem moșteni de la părinți și anume bolile monogenice (de exemplu, fibroza chistică), poligenice (cum ar fi boala Alzheimer) și citogenetice (sindromul Down).
Care sunt cele patru tipuri de tulburări moștenite?
Există o serie de boli genetice sau moștenite care includ fie moștenirea unei singure gene, fie moștenirea multifactorială, fie anomalii cromozomiale, fie moștenirea mitocondrială, scrie doc.ro.
Tulburări de moștenire a unei singure gene
Modificările sau mutațiile care apar în secvența ADN a unei singure gene determină acest tip de moștenire. Există mii de tulburări monogenice cunoscute, care au modele diferite de moștenire genetică, inclusiv:
moștenirea autozomală dominantă, în care este necesară o singură copie a unei gene defecte (de la oricare dintre părinți) pentru a provoca afecțiunea;
moștenirea autozomală recesivă, în care sunt necesare două copii ale unei gene defecte (câte una de la fiecare părinte) pentru a provoca afecțiunea;
moștenirea legată de X, în care gena defectă este prezentă pe cromozomul X. Moștenirea legată de X poate fi dominantă sau recesivă.
Printre bolile moștenite de la părinți de tip „moștenirea unei singure gene” se numără:
fibroza chistică
alfa și beta-talasemia
anemie falciformă (siclemia)
sindromul Marfan
sindromul X fragil
Boala Huntington
hemocromatoza.
Tulburări genetice multifactoriale comune
Moștenirea multifactorială se mai numește moștenire complexă sau poligenică. Tulburările de moștenire multifactorială sunt cauzate de o combinație de factori de mediu și mutații în gene multiple. De exemplu, diferite gene care influențează susceptibilitatea cancerului de sân au fost găsite pe cromozomii 6, 11, 13, 14, 15, 17 și 22. Unele boli cronice frecvente sunt tulburările multifactoriale.
Printre tulburările genetice multifactoriale se numără:
bolile de inimă
hipertensiunea arterială
boala Alzheimer
artrita
diabetul zaharat
cancerul
obezitatea.