Topirea gheții din Alaska riscă să declanșeze un mega-tsunami
Oamenii de știință avertizează că un mega-tsunami este foarte probabil să aibă loc în următorii ani.
Catastrofa va fi declanșată de o alunecare de teren, din cauza solului care va rămâne instabil în urma topirii Ghețarului Barry din Alaska, scrie Live Science.
Desigur, nimeni nu poate estima exact când va avea loc alunecarea de teren, nici cât de grave vor fi efectele ei.
Imaginile surprinse recent din satelit arată că Ghețarul Barry se topește și se retrage de pe pantele muntelui, lăsând în urma lui o zonă foarte întinsă de rocă golașă, foarte instabilă.
Deja are loc o ușoară mișcare a terenului în această zonă de deasupra fiordului Barry Arm, dar o alunecare de teren bruscă și masivă ar fi o adevărată catastrofă.
Zona care ar fi afectată de un posibil mega-tsunami nu este locuită, dar este frecventată de vapoare de croazieră și de alte tipuri de ambarcațiuni.
Mega-tsunamiul care ar fi declanșat de această alunecare de teren ar fi chiar mai mare decât uriașul val produs în Alaska în 1958, care a avut o înălțime de 524 metri.
Alunecarea de teren ar putea avea loc oricând și poate fi declanșată de cutremure, ploi abundente sau de topirea permafrostului, ca urmare a încălzirii climei.
Valul uriaș care s-ar produse astfel ar afecta o zonă foarte întinsă din regiunea Prince William Sound.
Cercetătorii avertizează că acest fenomen ar putea avea loc și în alte zone de pe glob, nu doar în Alaska, astfel încât ar putea distruge orașe întregi și ar provoca numeroase victime.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: