Test rapid pentru COVID-19 la asimptomatici, cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială

Cercetătorii de la MIT au conceput un algoritm care poate detecta rapid infecția cu noul coronavirus chiar și la persoanele fără simptome.

În locul testelor scumpe și de durată cum sunt cele de tipul Real Time PCR, persoanele care nu au simptome s-ar putea testa pentru noul coronavirus printr-o metodă simplă și rapidă.

Un nou algoritm poate recunoaște modificări foarte subtile, insesizabile pentru oameni, în modul în care tușește o persoană.

Astfel, noua tehnologie poate pune diagnosticul de COVID-19 doar prin ascultarea tusei. Algoritmul a învățat să recunoască micile modificări de sunet, ascultând înregistrări cu modul în care tușeau 200.000 de voluntari.

Studiul a fost realizat online, iar în urma analizei sunetului produs de tuse, noua tehnologie a identificat cu o acuratețe de 98.5% infecția, inclusiv la persoanele care nu aveau simptome și care au tușit „la comandă”.

Acum, cercetătorii vor că realizeze o aplicație, care să poată fi folosită acasă, de către oricine dorește să se testeze.

În acest fel, pot fi prevenite multe infectări, pentru că persoanele care nu au simptome nu știu că sunt purtătoare ale virusului.

Tehnologia pe care se bazează algoritmul a mai fost utilizată pentru a pune diagnosticul de Alzheimer, astm sau pneumonie, prin intermediul tusei.

Aceste boli afectează mușchii și slăbesc corzile vocale, deși modificările apărute nu pot fi observate de urechea umană.

Pentru că infecția cu noul coronavirus provoacă la rândul ei o afectare neuromusculară, cercetătorii și-au dat seama că pot folosi tehnologia și pentru a diagnostica boala COVID-19.

În cadrul studiului, voluntarii au înregistrat mai multe episoade de tuse, au precizat dacă au simptome ale bolii și dacă au fost sau nu diagnosticați cu noul coronavirus.




În total, au fost analizate 200.000 de episoade de tuse la comandă, dintre care 2.500 au fost de la persoane infectate, multe dintre ele asimptomatice.

Experții de la Universitatea Cambridge au lansat un proiect similar, dar în cazul lor acuratețea detectării a fost de numai 80%.


 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: