Tarile „cele mai afectate” daca pretul petrolului va ajunge la 100 de dolari vor fi cele dependente de importuri

Reducerea surpriza a productiei de catre OPEC si aliatii sai a dus la cresterea pretului petrolului, iar analistii spun ca marii importatori de petrol, precum India, Japonia si Coreea de Sud, vor resimti cel mai mult durerea daca preturile vor ajunge la 100 de dolari pe baril, asa cum au prezis unii, scrie CNBC.

Duminica, OPEC+ a anuntat o reducere a productiei de 1,16 milioane de barili pe zi, intr-o miscare la care pietele petroliere nu se asteptau.

„Este o taxa pentru fiecare economie importatoare de petrol”, a declarat Pavel Molchanov, director general al bancii private de investitii Raymond James.

„Nu SUA ar simti cel mai mult durerea provocata de petrolul de 100 de dolari, ci tarile care nu au resurse interne de petrol: Japonia, India, Germania, Franta… pentru a numi cateva dintre marile exemple”, a spus Molchanov.

Reducerile voluntare ale tarilor din cartelul petrolului vor incepe in luna mai si vor dura pana la sfarsitul anului 2023. Atat Arabia Saudita, cat si Rusia vor reduce productia de petrol cu 500.000 de barili pe zi pana la sfarsitul acestui an, in timp ce alti membri OPEC, precum Kuweit, Oman, Irak, Algeria si Kazahstan, vor reduce, de asemenea, productia.

Contractele futures pe titei Brent au fost tranzactionate in ultima sedinta cu 0,57% mai sus, la 85,41 dolari pe baril, in timp ce contractele futures americane West Texas Intermediate s-au situat cu 0,5%, la 81,11 dolari pe baril.

Tari puternic dependente de importurile de petrol
„Regiunile cele mai afectate de reducerea ofertei de petrol si de saltul aferent al pretului titeiului sunt cele cu un grad ridicat de dependenta de importuri si cu o pondere mare a combustibililor fosili in sistemele lor energetice primare”, a declarat directorul Eurasia Group, Henning Gloystein.

„Asta inseamna ca cele mai expuse sunt industriile pietelor emergente dependente de importuri, in special in Asia de Sud si de Sud-Est, precum si industriile grele superdependente de importuri din Japonia si Coreea de Sud.”

India

India este al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume si cumpara petrol rusesc cu o reducere abrupta de cand au fost impuse sanctiuni Rusiei ca raspuns la invazia acesteia in Ucraina.

Potrivit datelor guvernamentale, importurile de titei ale Indiei au crescut cu 8,5% in februarie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

„Desi inca profita de gazul rusesc la pret redus, ei sunt deja afectati de preturile ridicate la carbune si gaze”, a spus Gloystein.

„Daca petrolul creste in continuare, chiar si titeiul rusesc cu discount va incepe sa afecteze cresterea Indiei”.

Japonia

Petrolul este cea mai importanta sursa de energie din Japonia si reprezinta aproximativ 40% din totalul aprovizionarii cu energie.

„Neavand o productie interna notabila, Japonia este puternic dependenta de importurile de titei, intre 80% si 90% provenind din regiunea Orientului Mijlociu”, a precizat Agentia Internationala pentru Energie.

Coreea de Sud

La fel si in cazul Coreei de Sud, petrolul reprezinta cea mai mare parte a necesarului sau de energie, potrivit companiei independente de cercetare Enerdata.

„Coreea de Sud si Italia depind in proportie de peste 75% de importurile de petrol”, a subliniat Molchanov.

Europa si China sunt, de asemenea, „foarte expuse”, potrivit lui Gloystein.

Cu toate acestea, el a adaugat ca expunerea Chinei este putin mai mica datorita productiei interne de petrol, in timp ce Europa in ansamblu se bazeaza in principal pe energie nucleara, carbune si gaze naturale, mai degraba decat pe petrol in mixul lor de energie primara.

Impactul asupra economiilor emergente

Unele piete emergente care „nu au capacitatea de a sustine aceste importuri de combustibil in valuta” vor fi afectate negativ de pretul de 100 de dolari, a declarat Molchanov. El a mentionat Argentina, Turcia, Africa de Sud si Pakistan ca potentiale economii care vor fi afectate.

Sri Lanka, care nu produce petrol pe plan intern si este 100% dependenta de importuri, este, de asemenea, foarte susceptibila sa aiba probleme, a spus el.

„Tarile cu cele mai putine valute straine si care sunt importatoare vor avea cel mai mult de suferit, deoarece pretul petrolului este stabilit in dolari americani”, a declarat fondatorul Energy Aspects, Amrita Sen, care a adaugat ca costul importurilor va creste si mai mult daca dolarul verde se va aprecia.

100 de dolari pe baril nu va fi ceva permanent

In timp ce barilul se asteapta sa ajunga la 100 de dolari, el nu va stagna acolo pentru mult timp, a spus Molchanov, adaugand ca nu va fi „platoul permanent”.

„Pe termen lung, preturile ar putea sa revina la valorile de astazi.” – in plaja 80-90 de dolari, a spus el.

„Odata ce titeiul atinge 100 de dolari pe baril si ramane acolo pentru o vreme, acest lucru ii stimuleaza pe producatori sa creasca din nou productia cu adevarat”, a spus Gloystein.