Sute de oameni se strâng în fața Senatului într-un protest pentru respingerea legilor justiției care ar subordona Constituția României în fața dreptului UE

Zi tensionată în Senatul României. Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției votează, luni, rapoartele pe cele trei proiecte privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.

În aceste momente, în fața senatului se află câteva sute de persoane, care s-au strâns pentru a protesta împotriva adoptării acestor proiecte de lege, mai precis împotriva prevederilor care elimină sancțiunile pentru judecătorii care nu respectă Constituția României. Miza este subordonarea Constituției României în fața deciziilor Curții de Justiție a UE.

Reamintim că avocatul Adrian Toni Neacșu a inițiat o petiție în acest sens, care până acum a strâns peste 15.000 de semnături.

În acest moment, Curtea Constituțională din România are precedență asupra dreptului UE, ceea ce CJUE dorește să se abroge.

„De altfel, și CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. Cu toate acestea, concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare. În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României”, a afirmat CCR într-un comunicat remis presei în decembrie 2021.

Şi avocatul Gheorghe Piperea a scris, pe Facebook, că toţi cei care tac sau nu iau atitudine atunci când legea fundamentală a unei ţări, Constituţia, este atacată şi se doreşte a fi anihilată, sunt părtaşi la distrugerea ţării.

„Eu sunt într-o pauză auto-impusă de activitate pe feisbuc. Vă scriu acum și aici pentru că e în mare pericol Constituția. Trebuie să o apărăm, dincolo de orgolii și amărăciunea zilei sau a ultimilor ani.

Dacă vreți să auziți ce am de spus, veniți mâine în Piața Constituției, în fața Parlamentului, la ora 11, pentru a le cere senatorilor să nu voteze legile justiției. Acolo nu voi fi cenzurat, nu voi fi boicotat. Și nici voi. Niciun bou care se crede stăpânul algoritmilor nu ne poate închide gura în offline.

Nu eu sunt organizatorul, să fie clar. Acțiunile programate de mine anul acesta au fost boicotate și, deci, au fost șemi-eșecuri. Sper ca de data asta lumea să fie în stradă, în număr cât mai mare. Dacă tăceți, tăcerea voastră va fi considerată acceptare: veți fi co-părtași la involuția către totalitarism a unei țări care, până nu demult, se cerea a fi “o țară ca afară”.

PS Acțiunile feisbuc au picat cu 62% lunile astea. Metaversul vieții e un megaeșec. În plus, lumea s-a săturat de dictatura de catifea digitală și de propaganda pentru toate demențele și idioțeniile woke, cancel culture și politically correctness. Pentru că nu vreau să contribui la salvarea de la faliment a feisbuc, nu voi reveni curând aici. Dar să știți că nu am lăsat garda jos și nu am mierlit-o. Hai Liberare!”, a scris Piperea.

Mai multe organizaţii şi asociaţii civice au anunţat că vor organiza luni o manifestaţie în faţa Senatului pentru susţinerea legii fundamentale a statului.