Suedia a devenit membră NATO. Care este marele avantaj strategic al Alianței și ce contribuție aduce statul nordic

NATO este de astăzi mai puternică. După decenii de neutralitate și aproape doi ani de la depunerea cererii, Suedia se alătură oficial alianței militare nord-atlantice.

Ungaria a ratificat, după îndelungi tergiversări, aderarea, și astfel țara nordică devine al 32-lea membru NATO.

Parlamentul Ungariei a votat, luni, pentru ratificarea candidaturii Suediei de a adera la NATO, punând astfel capăt la mai mult de 18 luni de întârzieri care au frustrat alianța, în timp ce aceasta încearcă să se extindă, ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina – notează Associated Press.

Votul, care a trecut cu 188 de voturi pentru și șase împotrivă, a venit ca un punct culminant după luni de lupte ale aliaților Ungariei pentru a convinge guvernul naționalist să ridice blocajul privind aderarea Suediei.

Guvernul premierului Viktor Orbán a înaintat protocoalele pentru aprobarea intrării Suediei în NATO în iulie 2022, dar chestiunea a fost blocată în parlament din cauza opoziției parlamentarilor partidului de guvernământ.

Pentru admiterea de noi membri în NATO este necesar sprijinul unanim al tuturor membrilor NATO, iar Ungaria a fost ultimul dintre cei 31 de membri ai alianței care a acordat sprijinul, deoarece Turcia a ratificat cererea luna trecută.

Viktor Orban, un populist de dreapta care are legături strânse cu Rusia, a declarat că criticile aduse democrației maghiare de către politicienii suedezi au deteriorat relațiile dintre cele două țări și au dus la reticențe în rândul legislatorilor din partidul său Fidesz.

De ce este importantă Suedia pentru NATO

În primul rând, Suedia este importantă datorită poziției sale.

Intrarea acesteia în NATO înseamnă că practic toate țările din peninsula scandinavă fac acum parte din aceeași alianță militară ceea ce va oferi acces atât în Marea Baltică, dar și în Oceanul Arctic – care a devenit extrem de interesant pentru marile puteri, inclusiv Rusia, datorită resurselor sale naturale de hidrocarburi și minerale.

Aderarea Suediei la NATO va aduce pentru alianța militară control total asupra Mării Baltice, ceea ce va fi vital pentru o bună apărare a țărilor din zonă.

Practic, NATO va superviza atât accesul în Baltică prin strâmtoarea Oresund, dar va deține și controlul insulei Gotland din mijlocul mării, considerată a fi un portavion ce nu poate fi scufundat.
Suedia aduce în NATO o armată mică, dar o industrie de apărare uriașă și înalte competențe tehnologice

Nu în ultimul rând, NATO va putea apăra astfel insulele Aland, o regiune autonomă și demilitarizată aflată între Suedia și Finlanda.

Dincolo de poziția geografică, Suedia va aduce în NATO o armată mică, de doar 38.000 de oameni, dar o industrie de apărare uriașă, extrem de dezvoltată, care acum 2 ani se ridica la peste 3 miliarde de dolari și care a crescut substanțial de la declanșarea războiului din Ucraina.

În al doilea rând, Suedia va aduce în NATO un nivel foarte ridicat al competențelor tehnologice vitale pentru lupta aliaților cu noile amenințări din domeniul cibernetic, de pildă.

Și, nu în ultimul rând, țara scandinavă are o forță aeriană de temut, cu cel puțin 100 de avioane de luptă Gripen, produse local și extrem de competitive. Asta va permite Alianței să redistribuie capacități de apărare aeriană pe alte flancuri.