SUA îl refuză pe Zelenski, care ceruse ca România să doboare rachete și drone ruseşti la granița cu Ucraina

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, declarat vineri, 4 octombrie, că SUA nu vor permite României și Poloniei, state membre NATO, să doboare ținte rusești în apropierea graniței cu Ucraina, așa cum ceruse Volodimir Zelenski.

„Preşedintele (n.red. Joe Biden), chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a cerut acestui departament (n.red. Pentagonul) să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Ucraina a reuşit cu succes să îl folosească, fie că este vorba de apărarea aeriană sau de alte capacităţi, pentru a-şi recupera teritoriul. Secretarul (n.red. Austin Lloyd) tocmai a avut o convorbire telefonică cu domnul Umerov (n.red. ministrul ucrainean al apărării), pentru a obţine informaţii actualizate despre câmpul de luptă, pentru a înţelege mai bine de ce alte capacităţi ar putea avea nevoie, dacă este cazul”, a declarat Sabrina Singh la briefingul de presă al Pentagonului, potrivit news.ro.

Ea a adăugat că Biden s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, „dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-şi recăpăta teritoriul suveran”. SUA nu vor implicarea directă a NATO în războiul Rusia – Ucraina Cu toate acestea, dacă ar da curs cererii președintelui Ucrainei, asta ar însemna o implicare diferită în război, adică a statelor membre NATO, ceea ce SUA nu acceptă, a precizat Singh. „Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit. În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a explicat oficialul de la Pentagon.

Afirmațiile au venit în contextul în care Zelenski a cerut în urmă cu două zile statelor membre NATO, inclusiv României, să doboare rachetele şi dronele ruseşti la granița cu Ucraina. Și noul ministru de externe din Ucraina a cerut României același lucru O cerință similară a venit acum câteva săptămâni și din partea noului ministru ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, care a venit la București în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Andrii Sîbiha a mulțumit și el României pentru decizia de a dona un sistem Patriot Ucrainei și a cerut țării noastre să doboare dronele rusești din apropierea graniței cu Ucraina.

„Rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc”, a spus Sîbiha pe 18 septembrie. Surse guvernamentale au precizat însă recent pentru Libertatea că decizia doborârii dronelor și rachetelor ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc nu este luată exclusiv de țara noastră, ci în colaborare cu statele NATO, iar acest lucru, care implică și un conflict diplomatic cu Rusia, nu s-a discutat până acum două zile și nu se luase nicio decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *