Studiu: Răcelile pe care le-ai avut în trecut ar putea oferi o anumită protecție împotriva COVID-19
Răcelile sezoniere pot fi destul de problematice, dar, în contextul pandemiei COVID-19, acestea pot oferi un beneficiu nesperat. Mai precis, cele mai recente cercetări sugerează că răcelile pe care le-ai avut în trecut ar putea oferi un anumit grad de protecție împotriva infecției respiratorii cu virusul SARS-CoV-2.
Studiul1 care prezintă această legătură a fost demarat de experți în boli infecțioase de la Centrul Medical al Universității din Rochester, iar oamenii de știință susțin și faptul că imunitatea împotriva COVID-19, obținută în urma răcelilor anterioare, poate dura pe o perioadă mai lungă de vreme, posibil chiar pe durata întregii vieți, scrie doc.ro.
Studiul a fost publicat în revista de specialitate mBio, și este primul care arată faptul că virusul SARS-Cov-2, responsabil pentru boala COVID-19, induce celule B de memorie, care sunt celule ale sistemului imunitar cu o durată de viață lungă care au rolul de a detecta agenții patogeni, de a crea anticorpi pentru a-i distruge și de a le memora pentru viitor. Așadar, data viitoare când agentul patogen încearcă să pătrundă în organism, aceste celule B de memorie pot interveni foarte devreme pentru a elimina infecția înainte de a se instala.
Deoarece celulele B de memorie pot supraviețui pentru zeci de ani, acestea ar putea oferi protecție împotriva virusului SARS-CoV-2 supraviețuitorilor COVID-19, în eventualitatea expunerii la virus din nou. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări mai amănunțite pe acest subiect pentru a se putea confirma descoperirile.
Studiul este, de asemenea, primul care raportează reactivitatea celulelor B de memorie, ceea ce înseamnă că aceste celule, odată ce au atacat, în trecut, răceli cauzate de alte coronavirusuri, pot recunoaște, în egală măsură, virusul SARS-CoV-2.
Autorii studiului cred că aceste descoperiri pot însemna faptul că oricine a fost infectat,