Studiile premierului desemnat Marcel Ciolacu: Diplomă de licență la 9 ani după absolvirea facultății, studii postuniversitare înainte de examenul de licență, exmatriculat de la doctorat. Lipsește diploma de Bacalaureat
Derularea studiilor premierului desemnat Marcel Ciolacu ridică o serie de întrebări. O analiză indică faptul că acesta s-a înscris la studii postuniversitare înainte de a obține diploma de licență, document obținut la o distanță de nouă ani de la absolvirea unei facultăți private, autorizată provizoriu. Și studiile doctorate au fost cu poticneli pentru politicianul PSD, în final fiind exmatriculat.
Conform CV-urilor sale oficiale, din care lipsește orice referință la liceul pe care l-a terminat și anul în care a avut loc acest lucru, Marcel Ciolacu a devenit student în anul 1991, la vârsta de 24 de ani. În acel an, a fost înmatriculat la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București (UEB). ”Domnul Ion Marcel Ciolacu a fost student la învățământ cu frecvență”, se arată într-un răspuns al UEB către G4Media.ro.
De asemenea, în CV nu apare și o informație-cheie legată de facultate: Ciolacu a menționat faptul că a absolvit în 1995, dar, într-un răspuns trimis G4Media.ro de universitate, se precizează că ”A susținut și promovat examenul de licență în 2004. Examenul a fost susținut în cadrul UEB.”
Erau primii ani în care Universitatea Ecologică organiza sesiuni de licență după ce, cu un an înainte, fusese acreditată de Ministerul Educației și primise acest drept.O întrebare fără răspuns rămâne aceea dacă Marcel Ciolacu a mai susținut examene de licență între 1995 și 2003, în cazul unui răspuns afirmativ reieșind că le-a picat, de vreme ce a obținut diploma în 2004. Conform legii, absolvenții facultăților private autorizate provizoriu susțineau examenul de licență la universități de stat. Din informațiile disponibile pe Internet, reiese că, cel puțin în anul 2000, absolvenții de Drept de la UEB mergeau pentru a-și lua această diplomă în urma unui examen la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Nici UEB și nici Academia de Poliție nu au răspuns unei solicitări în care erau întrebate dacă politicianul a susținut examene de licență între 1995 și 2003.De anul 2003 se leagă alt mister din studiile lui Ciolacu. CV-ul indică faptul că, în acel an, el s-a înscris, tot la UEB, la ”studii postuniversitare de specialitate”. În principiu, înscrierea la astfel de cursuri se poate face prin depunerea unei diplome de licență, pe care, însă, Ciolacu a obținut-o un an mai târziu, în 2004.
O solicitare din 5 mai 2023 trimisă UEB, pe marginea acestui subiect, nu a primit răspuns în ciuda insistențelor, inclusiv la nivelul rectorului universității. G4Media a solicitat și Ministerului Educației să transmită care erau, în anul universitar 2003-2004, studiile necesare înscrierii la acest nivel de cursuri. Până la ora editării acestui articol, nu am primit răspuns.
Din informațiile disponibile public, au existat și există anumite studii postuniversitare la care înscrierea poate avea loc doar prin depunerea diplomei de absolvire, dar acestea trebuie să vină, tematic, în continuarea studiilor din facultate. Or, Ciolacu a absolvit Dreptul, iar studiile sale postuniversitare de specialitate, conform CV-ului, au fost în domeniul ”Management şi finanţare locală”.La capitolul Educație și formare, Ciolacu a mai menționat în CV cursuri postuniversitate în domeniul securităţii şi apărării naţionale, la Colegiul Național de Apărare (2008-2009) și un masterat de Bazele sectorului public. Managementul finanţelor publice, la SNSPA (2010-2012).El a încercat să obțină și titlul de doctor, fără succes.
Astfel, în 2019, a fost exmatriculat de la studiile doctorale ale Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție subordonată Serviciului Român de Informații (SRI), după ce fusese doctorand la această universitate din 2013. Titlul lucrării sale era „Controlul parlamentar din perspectiva securității naționale” – o analiză a relațiilor dintre comisiile parlamentare și serviciile de informații – SRI și Serviciul de Informații Externe (SIE).
Potrivit CV-ului oficial, Ciolacu vorbește două limbi străine: engleză și franceză, fără să precizeze nivelul de competență. Potrivit mai multor colegi de partid, Ciolacu nu a fost auzit vorbind în vreo limbă străină în deplasările oficiale în afara țarii sau cu ocazia primirii unor delegații străine în România. Nu există niciun video disponibil pe internet în care Marcel Ciolacu să vorbească în engleză sau franceză.Există o înregistrare din Iulie 2022 când Ciolacu ține un discurs cu ocazia unui eveniment internațional, Parliamentary Intelligence Security Forum, dar vorbește în limba română. Mai există cadre de la o întâlnire cu fostul președinte al Parlamentului European, David Sasoli, însă nici aici liderul PSD nu poate fi auzit vorbind în vreuna dintre cele două limbi străine despre care susține că le stăpânește. În filmulețul de 1 minut și 12 secunde postat de Parlamentul European, Marcel Ciolacu nu spune nimic în compania oficialului european.