Stoltenberg îi răspunde Papei Francisc, care a spus că războiul din Ucraina „poate a fost provocat”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat joi că „NATO este o alianță defensivă, iar războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin”. Stoltenberg a fost întrebat, într-o conferință de presă, despre declarația Papei Francisc, care a spus că războiul din Ucraina „a fost poate într-un fel provocat”.

„NATO este o alianță defensivă, iar războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin. Ceea ce face NATO de mulți ani este să sprijine o națiune suverană independentă în Europa. Aceasta nu este o amenințare pentru nimeni. Aceasta nu este o provocare. Și asta vom face în continuare. Președintele Putin și Moscova sunt responsabili pentru această agresiune brutală împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO.

Papa Francisc a declarat, în urmă cu câteva zile, că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei „a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat”.

Referindu-se la agresiunea Rusiei în Ucraina şi la modul în care se poate contribui la pace, Francisc a spus că „trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.

El a citat opinia unui şef de stat cu care s-a întâlnit înainte de începerea războiului, care şi-a exprimat îngrijorarea „cu privire la modul în care se mişcă NATO”.

„Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat”, a spus papa, citat de La Stampa.

L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: „Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei” şi a concluzionat spunând că „situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla’”, a povestit Francisc.

În opinia papei, pericolul este să ne concentrăm doar pe „brutalitatea şi ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruşi, care preferă să trimită ceceni, sirieni şi mercenari” şi că „acest lucru este monstruos”. Dar, a adăugat el, „fără a vedea şi toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat. Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”

Suveranul pontif a spus că unii cred că prin această gândire el este în favoarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. „Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe”, a mai spus papa.