Stimularea natalității nu este o prioritate pentru coaliția PSD-PNL-UDMR. Păunescu (AUR): Construcția de noi creșe și grădinițe rămâne doar pe hârtie
Guvernul nu are în vedere adoptarea unor măsuri pentru stimularea natalității nici măcar în cel de-al doisprezecelea ceas, atrage atenția deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu, care i-a adresat ministrului Dezvoltării Regionale o întrebare parlamentară privind numărul de creșe și grădinițe ce vor fi înființate în județul Ialomița. Deși există fonduri disponibile, unele chiar din PNRR, Guvernul are în vedere reabilitarea și construirea unui număr insuficient de unități la nivel național, care și acestea ar putea rămâne doar pe hârtie. Spre exemplu, în județul Ialomița, există în plan ridicarea a 5 astfel de instituții.
„În ultimii 30 de ani statului român nu i-a păsat de viitorul lui, iar asta s-a văzut cel mai bine în scăderea dramatică a natalității, dublată de o lipsă sinonimă cu absența a politicilor de încurajare a tinerelor familii. Probleme numeroase, de la grija zilei de mâine, a unui coș alimentar minim, nesiguranța financiară până la lipsa creșelor, grădinițelor și a școlilor afectează în mod direct evoluția demografică a României”, a declarat deputatul AUR, nemulțumit de pasivitatea clasei politice de până acum.
Ministerul Dezvoltării excelează la capitolul limbaj de lemn, caracteristic tuturor instituțiilor statului. Mai mult decât atât, din răspunsul oficial reiese că, deși există programe de finanțare, orice posibil beneficiar va fi cu siguranță descurajat de hățișul birocratic:
„În cadrul subprogramului „Unități și instituții de învățământ de stat” din Programul național de construcții de interes public și social, derulat de Compania Națională de Investiții, (…) județul Ialomița figurează cu un număr de 5 obiective. promovarea spre finanțare a acestora se va realiza pe măsura completării dosarului necesar promovării de către beneficiari cu toată documentația necesară aprobării indicatorilor tehnico-economici.
În forma actuală a PNRR, prin componenta România Educată se propune programul Național pentru Creșe, cu un buget de 370 de milioane de euro, principalul obiectiv fiind „creșterea accesului la serviciile de educație timpurie pentru susținerea natalității și pentru incluziunea socială, iar principala reformă o reprezintă construirea a 110 creșe cu consum de energie aproape zero, împreună cu operaționalizarea acestora de către unitățile administrativ-teritoriale pentru îmbunătățirea accesului și a participării copiilor antepreșcolari la servicii standard de educație timpurie, cu scopul favorizării revenirii părinților în câmpul muncii”, se arată în răspunsul transmis de către Ministerul Dezvoltării.
Silviu-Titus Păunescu a subliniat că această situație se va schimba în 2024, când Alianța pentru Unirea Românilor va intra la guvernare.
„Județul nostru are cinci orașe, 59 de comune, 250.000 de locuitori, iar guvernarea PNL-PSD-UDMR încă se gândește dacă poate construi, sau nu, cinci noi grădinițe. Cam așa înțelege statul român, astăzi, să-și contureze viitorul! Această situație trebuie să se schimbe din 2024! Unul dintre pilonii AUR este familia pentru că noi știm că viitorul României sunt copiii!”