STENOGRAME Exemplu de cum au votat parlamentarii fără să știe ce, în ultima ședință înainte de vacanța de vară. Afectați vor fi prosumatorii de energie
O lege aprobată de Camera Deputaților în ultima ședință din această sesiune îi obligă pe prosumatori să-și instaleze baterii de stocare. Acestea sunt foarte utile, însă și foarte scumpe. Problema este că amendamentul care a introdus această obligație a apărut brusc, pe ultima sută de metri, nu a fost dezbătut cu părțile implicate și se aplică inclusiv prosumatorilor existenți, unii dintre ei având echipamente care nu permit adăugarea bateriilor. Cum au arătat discuțiile din Parlament.
Legea care introduce această obligativitate este de fapt o lege de aprobare a unei ordonanțe de urgență care modifică schema de plafonare/compensare a facturilor la utilități, deci la origine nu avea nimic de-a face cu prosumatorii.
În ultima ședință a acestei sesiuni Parlamentare, pe 26 iunie, cu câteva ore înainte de aprobarea legii în plenul Camerei Deputaților (cameră decizională), în comisii a fost introdus un amendament semnat de grupul parlamentar PSD care aduce modificări unei alte ordonanțe (OUG 163/2022).
Amendamentul prevede că prosumatorii existenți și cei viitori care vor să livreze electricitate în rețea trebuie să dețină și baterii de stocare, până la 31 decembrie 2027, altfel distribuitorii vor limita cantitatea de energie preluată de la ei.
„Avizele tehnice de racordare emise/actualizate pentru solicitanții care sunt sau doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, cu evacuare de putere în rețeaua electrică de interes public, respectă cumulativ următoarele cerințe:
a) obligația, în sarcina utilizatorilor, de a instala la locul de consum și de producere instalații de stocare având puterea instalată de cel puțin:
(i) 30% din puterea instalată a centralei electrice, pentru puteri ale acestora cuprinse între 3 și 200 kW;
(ii) 50% din puterea instalată a centralei electrice, pentru puteri ale acestora cuprinse între 200 și 400 kW;
b) puterea aprobată pentru a fi evacuată în rețea nu poate fi mai mare decât puterea instalată a instalației de stocare din cadrul locului de consum și de producere”, spune amendamentul.
Mai departe se arată că aceste obligații sunt valabile și pentru cei cu o putere electrică instalată mai mare de 3 kW pentru racordurile diferite de cele trifazate, cu evacuare de putere în rețea.
Prevederile au fost votate în comisiile de specialitate chiar dacă parlamentarii prezenți nu au înțeles foarte bine despre ce este vorba, după cum arată dialogul dintre ei din înregistrarea ședinței:
„Ca să înțelegem esența acestui amendament, deci cei care vor avea peste 10 kW vor fi obligați să aibă capacități de stocare, acumulatori sau… nu știu, inițiatorii amendamentului dacă ar putea să explice ce se dorește”, spune un deputat când se ajunge la acest amendament.
Confuz, președintele de ședință, Bogdan-Iulian Huțucă, tace câteva zeci de secunde, timp în care pare că citește în gând amendamentul de pe monitor: „Da, așa e, așa înțeleg și eu”. După care trece la vot: 15 pentru, o abținere.
Apoi mai citește o dată: „Pentru puterile între 10,8 și 400. Deci peste 10,8 înțeleg”.
Din sală se aud voci indignate.
„Vă citesc, dacă vreți”, mai spune Huțucă și începe să citească cu voce tare amendamentul, pe care oricum îl vedea toată lumea pe monitoare.
„E vorba de centrala electrică, nu e vorba de panoul fotovoltaic, e vorba de puterea centralei electrice”, continuă el, deși este același lucru.
„Domnule președinte”, îl întreabă un alt deputat. „Cum acționează acest lucru retroactiv și la cei care sunt prosumatori?”.
„Nu există prevedere legislativă care să acționeze retroactiv”, răspunde Huțucă.
„Păi spune că se aplică și celor care sunt acum producători”.
„Nu există pe acest pământ…”.
„Păi nu așa era textul?”
„Nu există. Constituțional, din clipa în care ceva se aprobă în Monitorul Oficial de abia de atunci se aplică, e principiul neretroactivității legii”.
„Domnule președinte, textul spune clar: pentru cei care produc acum și de acum înainte”.
„Acum raportat la lege, la momentul apariției în Monitorul Oficial. De atunci încolo. Deci 15 pentru, o abținere”.
Cum este motivat amendamentul
Amendamentul este însoțit de o motivare care se bazează pe un studiu realizat de Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii, la solicitarea Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
Inițiatorii spun că apariția unui număr mare de prosumatori, care au ajuns acum la o capacitate similară cu cele două reactoare de la Cernavodă, creează dezechilibre în sistem.
„Soluția simplă, care să permită exploatarea instalațiilor de producere ale prosumatorilor fără întreruperi și fără scăderi ale puterii produse, o reprezintă integrarea soluțiilor de stocare, pentru atenuarea injecțiilor necontrolate de energie în rețea.
Concluziile studiului realizat de Facultatea de energetică din cadrul Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica Bucureşti la solicitarea ACUE au cuprins, pe lângă alte măsuri propuse, următoarea recomandare: “Racordarea de unităţi de stocare la prosumatorii de JT, stabilită prin reglementare încă de la racordare, ca obligație a prosumatorilor de a avea echipamente de stocare asociate CEF, cu 50% din puterea instalată CEF”, se arată în expunerea de motive.
Prosumatorii cer retrimiterea legii în Parlament
De cealaltă parte, Asociația Prosumatorilor a trimis președintelui Klaus Iohannis o petiție prin care cere retrimiterea legii în Parlament.
Prosumatorii susțin că vinovată pentru dezechilibrele din sistem este lipsa investițiilor în rețele și nu li se pare corect să fie puși să asigure echilibrarea sistemului din banii lor (o baterie de 10 kW poate depăși 20.000 de lei).
În petiția trimisă președintelui, prosumatorii au invocat lipsa oricărei dezbateri pe această temă, precum și faptul că se încalcă principiul retroactivității, întrucât se aplică și prosumatorilor existenți, iar unele echipamente instalate deja nu permit adăugarea de baterii.
În plus, se folosesc termeni neclari, care pot crea confuzie. În primă fază se vorbește de prosumatorii cu putere de peste 10,8 kW, iar mai jos în text se precizează că și cei care au peste 3 kW se supun acelorași obligații.
Prosumatorii mai spun că această obligație se bate cap în cap cu prevederile programului Casa Verde Fotovoltaice al AFM, care a interzis până anul trecut instalarea de invertoare hibride, care să permită și adăugarea sistemelor de stocare.
„În aceste condiții, a obliga prosumatorii, peste 140.000 până în prezent, să modifice instalațiile sau să înlocuiască invertoarele este de neconceput. Această lege are un caracter retroactiv, care intră în conflict cu alte programe guvernamentale pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile”, se arată în petiția lor.
Toamna trecută Parlamentul a votat o altă lege, care le oferea prosumatorilor beneficii foarte mari. Spre exemplu, crește de la 200 la 400 kW cantitatea de energie pentru care prosumatorul poate fi compensat cantitativ (furnizorul facturează diferența dintre energia consumată și cea produsă de prosumator). În plus, prosumatorii care au capacități de 900 de kW nu mai plătesc dezechilibre (înainte limita era 400 kW).
Legea nu a intrat în vigoare, întrucât a fost retrimisă în parlament de președintele Klaus Iohannis.
Unul dintre promotorii acelei legii a fost Șandor Bende, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.