Spionul din Tribunal: CNSAS îl acuză pe judecătorul Ovidiu Galea că a făcut poliţie politică, ca fost ofiţer de Securitate
Au trecut mai bine de trei decenii de la Revoluţia care a dus la prăbuşirea hidoasei poliţii politice a regimului comunist. Cu toate acestea, slujitorii fostului aparat de represiune, care au nenorocit vieţi şi cariere, continuă să stea lipiţi de funcţii publice, să dea verdicte şi să ţină lecţii de moralitate.
Sub roba de judecător s-a pitit şi “Sorin”, un “turnător” din anii de liceu ajuns apoi ofiţer de Securitate. Ovidiu Galea pe numele său real, azi judecător la Tribunalul Bihor, e acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în baza documentelor din arhive, că a făcut poliţie politică. Cum era de aşteptat, controversatul judecător nu-şi aduce aminte nimic din ce l-ar putea incrimina…
Traducător cu mitralieră
Fost ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215) după 1990, poliţist de frontieră, procuror şi în final judecător, Ovidiu Galea şi-a câştigat faima ca fost client în două dosare ratate ale DNA Oradea. Într-unul, în cele din urmă clasat, magistratului i se imputa că împreună cu alte trei judecătoare ar fi tras sforile ca să scape de pedeapsă un afacerist încarcerat pentru tentativă de viol, iar în al doilea, în care a scăpat cu un avertisment, că nu şi-a declarat apartenenţa la Loja Masonică Ţara Crişurilor.
Despre cariera de dinainte de 1989 se ştia doar că a fost ofiţer de contrainformaţii, însă doar pentru câteva luni, judecătorul negând că ar fi avut alte colaborări cu fosta Securitate. “Am fost doar ofiţer stagiar şi mă ocupam de traduceri. La Revoluţie chiar am cerut să atârnăm steagul alb pe sediu, ca să vadă timişorenii că nu suntem împotriva lor”, declara el BIHOREANULUI pe vremuri, iar în 2017, când ziarul a descoperit documente ce atestau că primise pistol mitralieră în timpul Revoluţiei,