Specialist de la UMF Iași: „Pandemia nu s-a terminat; totul depinde de noile tulpini ce pot apărea”

Anunţul Guvernului cu privire la ridicarea restricţiilor în contextul pandemiei COVID-19 a echivalat în mintea şi comportamentul multor ieşeni cu finalul pandemiei. Deşi în ţară încă sunt mii de infectări pe zi şi zeci de decese, în cursul zilei de ieri, nicio recomandare a Ministerului Sănătăţii de a purta măşti în spaţii închise, în mijloace de transport sau în spaţii aglomerate nu a fost respectată. „Ziarul de Iaşi” a fost în cursul zilei de ieri în toate centrele comerciale majore din Iaşi pentru a observa cum se respectă această regulă, iar o estimare optimistă este că maximum 1/10 persoane încă purtau măşti în interior, fie că vorbim de spaţii comerciale alimentare, de tip supermarket, sau de complexe comerciale cu produse diversificate. Astfel că am ridicat următoarea întrebărie: este „marea relaxare” şi echivalentul finalul pandemiei? Mai putem vorbi de un posibil val 6?

Prof.dr. Radu Iliescu, specializat în farmacologie, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că finalul pandemiei nu este încă aici. „Suntem, ca moment, între faza pandemică şi faza endemică. Totul depinde de ce se va întâmpla în perioada următoare”, a spus acesta.

Nu suntem singurii care am ridicat restricţiile, dar avem rata de vaccinare foarte mică

Prof.dr. Radu Iliescu a explicat că ridicarea restricţiilor din România vine în paralel cu decizii similare din alte ţări din Europa. Mai mult, ţările care au ridicat în această perioadă restricţii au şi lucruri în comun cu România: printre altele, au avut curbe ale creşterii numărului de infectări similare cu noi. În acelaşi timp, o bună parte dintre acestea au rata de vaccinare de peste 70%, de aceea comparaţia poate fi realizată corect doar până la un punct. Ce nu avem în comun,

 » Aflați mai multe informații aici.