Spațiu telefonic unic de la Nistru până la Tisa. Boris Volosatîi (AUR): Anularea tarifelor de roaming, urmată de noi decizii
Guvernul de la Chișinău a decis anularea tarifelor de roaming pentru convorbirile telefonice dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului. Deputatul AUR Boris Volosatîi salută decizia Executivului de peste Prut și susține că sprijinul financiar și politic al Bucureștiului pentru Chișinău trebuie orientat cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spațiul european de valori și dezvoltare, spațiu care începe cu România.
„Anularea tarifelor de roaming înseamnă de fapt că reușim să creăm un spațiu telefonic unic de la Nistru până la Tisa și că frontiera așternută pe Prut poate fi ștearsă prin măsuri inteligente, în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru Chișinău toate drumurile către Europa trec, cum este firesc, prin București‘”, a declarat deputatul AUR Boris Volosatîi.
Chiar dacă anularea tarifelor de roaming pentru convorbirile telefonice dintre România și Republica Moldova a fost convenită la sfârșitul anului Centenar 2018, cu ocazia ultimei ședințe comune de la București a Guvernelor României și Republicii Moldova, guvernele regimului Dodon au sabotat înțelegerile cu Bucureștiul. Până în prezent tarifele telefonice pentru convorbirile dintre românii din România și românii din Republica Moldova au fost exagerat de mari, fiind comparabile cu cele pentru convorbirile pentru zone extraeuropene (Caucaz, China, Africa etc.).
Deputatul AUR Boris Volosatîi, constată, totuși, că vor exista și voci care vor fi nemulțumite de noua decizie, fiind necesare noi decizii privind această categorie.
„Singurii care pot fi nemulțumiți în situația anulării tarifelor de roaming dintre Republica Moldova și România sunt reprezentanții firmelor căpușă care au încasat ani de zile bani din nimic, profitând de granița nedreaptă care ne separă pe Prut. Cu o singură floare însă nu aduce primăvara. Decizia guvernului de la Chișinău privind anularea tarifelor de roaming cu România va trebui urmată de alte decizii cu impact practic și pozitiv major asupra relațiilor dintre locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului‘”, a puncat Volosatîi.
Agenții economici din Republica Moldova au cele mai strânse și intense legături comerciale cu România, principalul partener economic atât la capitolul importuri, cât și la cel de exporturi. Numărul de persoane în legătură de rudenie de sânge sau prin alianță din cele două state românești ale noastre este cel mai mare față de același tip de legătură de rudenie cu cetățeni din orice al stat al lumii. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care au condus în ultimii ani la o intensificare a legăturilor directe și, respectiv, a convorbirilor telefonice dintre românii din cele două state românești ale noastre, fapt ce a ridicat în mod firesc problema anulării tarifelor de Roaming.
Circa 1 milion de cetățeni români locuiesc în Republica Moldova. Anual, peste 1,6 milioane de persoane domiciliate în România vizitează Basarabia, plasându-se pe locul întâi printre turiștii de peste hotare.