Spania se confruntă cu un scandal masiv de corupție: Dreapta își intensifică atacurile împotriva premierului Pedro Sánchez
Guvernul spaniol al socialistului Pedro Sánchez este din ce în ce mai mult implicat într-un scandal de corupție legat de contracte pentru achiziționarea de măști în timpul pandemiei Covid-19, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Președinta Congresului Deputaților, al treilea oficial guvernamental ca rang, socialista Francina Armengol, a cărei demisie este cerută de opoziția de dreapta, a fost nevoită să apară marți în fața presei pentru a-și declara nevinovăția.
Totul a început la 21 februarie cu arestarea lui Koldo García Izaguirre, confidentul unui fost ministru socialist al transporturilor, apropiat și el de Pedro Sánchez până în 2021, José Luis Ábalos.
García este suspectat că s-a aflat în centrul unei escrocherii care a permis unei mici companii, necunoscute până atunci, să obțină contracte în valoare de 53 de milioane de euro între martie și iunie 2020 – în plină pandemie – pentru a furniza măști pentru diferite departamente guvernamentale. Se presupune că aceste contracte au generat comisioane ilegale de cel puțin 9,5 milioane de euro.
De la arestarea sa, ziarele – în special cele de dreapta – se delectează zilnic cu această afacere, supranumită „schema Koldo” sau pur și simplu „afacerea Koldo”.
Pentru guvern, fiecare zi aduce mai multe vești proaste, punându-l în defensivă în fața unor acuzații tot mai violente din partea dreptei.
Inițial, Partidul Socialist l-a expulzat pe Ábalos, care a refuzat să demisioneze din funcția de deputat, susținând că nu are nimic de reproșat și că nu i se aducea nicio acuzație.
Între timp, s-a aflat că judecătorul însărcinat cu ancheta consideră că dlÁbalos a jucat rolul de „intermediar” în această schemă.
Principalul partid de opoziție, partidul de dreapta Partido Popular (PP), a subliniat faptul că Sánchez l-a înlocuit pe Ábalos în cadrul unei remanieri în iulie 2021, susținând că îndepărtarea acestuia a confirmat faptul că premierul știa despre această afacere și că a dorit să scape de un ministru incomod.
„Ați știut despre asta și ați acoperit-o”, i-a spus liderul PP Alberto Núñez Feijóo lui Sánchez săptămâna trecută, fără a furniza nicio dovadă.
De atunci, PP a urmărit alte două piste deschise de anchetă. Acestea se referă la două dintre contractele obținute în 2020, în timpul pandemiei, de către această mică companie aflată în centrul scandalului.
Aceste contracte au fost semnate de două dintre cele 17 regiuni autonome ale țării, guvernate la acea vreme de socialiști: Insulele Canare (în valoare de 12,2 milioane de euro) și Insulele Baleare (în valoare de 3,7 milioane de euro).
Șeful guvernului din Insulele Canare de la acea vreme, Ángel Víctor Torres, este din noiembrie ministru al politicii teritoriale.
În cazul Insulelor Baleare, guvernul regional a fost condus de Armengol, care a fost aleasă în august președinte al Congresului Deputaților.
“Linii roșii”
PP se întreabă cum a putut guvernul din Baleare să atribuie un contract pentru o sumă atât de mare unei companii despre care nimeni nu știa și care, în plus, a livrat măști care nu corespundeau cu cele pentru care fusese plătită.
Luni, PP a cerut oficial demisia doamnei Armengol.
„Niciodată, niciodată în viața mea nu am dat instrucțiuni vreunuia dintre guvernele mele să semneze un contract cu o companie sau alta”, a declarat marți în fața presei Armengol, acuzând PP că „a depășit toate liniile roșii”.
Comentariile sale nu au fost suficiente pentru a pune capăt atacurilor din partea PP, al cărui purtător de cuvânt, Miguel Tellado, a îndemnat-o din nou să „demisioneze din funcție cât mai curând posibil”.
În plus, parchetul Uniunii Europene a anunțat luni că va investiga cele două contracte încheiate de Insulele Baleare și Insulele Canare, în măsura în care măștile au fost achiziționate cu bani din fonduri europene.
Cazul este cu atât mai delicat pentru Sánchez cu cât a ajuns la putere în 2018, după căderea unui guvern de dreapta în urma unui uriaș scandal de corupție, și a făcut din integritate și transparență principalele teme de campanie.
Sursa foto: European Council