Sorin Mateescu (AUR): Ministerul Agriculturii dă asigurări că există suficiente stocuri de materie primă în țară. Care este adevărul?
După ce senatorul AUR Andrei Hangan a cerut Ministerului Agriculturii o radiografie a situației economice a agriculturii românești, solicitând și stoparea creșterii prețurilor la uleiul și la alte produse de alimentare de bază, instituția de stat dă asigurări că România are stocuri suficiente de produse agro-alimentare în rezerva de stat, precum și suficiente stocuri de ulei până la următoarea recoltă de floarea soarelui. Totodată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apreciază că măsurile de tipul plafonării prețurilor nu pot fi luate fără cuantificarea impactului real în strânsă corelare cu piața.
„România are stocuri suficiente de produse agro-alimentare în rezerva de stat și nu se pune problema unor noi achiziții. De asemenea, România are stocuri suficiente de ulei, până la următoarea recoltă de floarea soarelui. În acest moment există pe piață o cantitate de cereale suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și pentru acoperirea cantităților contractate la export. La nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se desfășoară acțiunea de monitorizare permanentă a stocurilor (inclusiv pentru uleiul alimentar) pentru realizarea de analize în scopul identificării eventualelor dezechilibre care pot apărea în piață pentru a putea fi adoptate măsurile necesare”, se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține că sunt monitorizate, inclusiv, stocurile la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite, zilnic, rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare.
Totuși, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a refuzat să precizeze ce prognoze financiare are în vedere privind evoluția situației cerealiere din țară, cum vor fi afectați românii de rând în următoarele 3 luni și cum vor fi afectați producătorii agricoli de noua criză energetică și financiară în următoarele 6 luni.