Sorin Lavric (AUR): În alte state europene se dorește introducerea mai multor ore de latină și greacă. În România, limbile clasice sunt marginalizate
În alte state europene, precum Franța și Italia, se dorește introducerea mai multor ore de latină și greacă. În România, limbile clasice sunt marginalizate – constatarea îi aparține senatorului AUR Sorin Lavric. Astfel, începând cu anul 2009 Limba Latină nu se mai regăsește pe lista disciplinelor opționale din cadrul examenului de Bacalaureat, deși nu au existat consultări înainte de a fi luată această decizie.
Sorin Lavric a sesizat Ministerului Educației acest aspect și a avertizat că, dacă decizia se menține, este posibil ca limba latină să dispară de tot din învățământul românesc. Decizia din 2009 este dificil de înțeles, ținând cont că elevii de liceu care aleg să urmeze cursurile Facultăților de Literele, Limbi străine, Istorie, Filosofie vor studia limba latină, fără a avea nicio bază.
Ministerul Educației a transmis un răspuns scurt și care nu cuprinde o explicație privind decizia ce a fost luată în anul 2009. Astfel, „potrivit art. 77 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, coroborate cu dispozițiile art. 41 alin. (1) din Metodologia de organizare şi desfășurare a examenului de bacalaureat – 2011, la Anexa 2 la OMECTS nr. 4799/2010, structura probelor din cadrul examenului naţional de bacalaureat s-a modificat, fiind numai două probe diferenţiate, după cum urmează: o probă scrisă, diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare şi o probă scrisă la care elevul poate opta, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate”.
În document se mai precizează că în sistemul de învățământ preuniversitar din România, limba latină este disciplină obligatorie în curriculum național aferent clasei a VII-a şi în curriculumul diferențiat la nivelul ISCED 3.