Sorin Lavric (AUR) cere lămuriri ministrului Afacerilor Externe privind situația studenților din Republica Moldova care studiază în România și care n-au primit până în prezent viză de studii

Situația zecilor de studenți din Republica Moldova care studiază la universitățile din România și care nu au primit până în acest moment viză de studii a ajuns în atenția senatorului AUR Sorin Lavric, acesta solicitând de urgență Ministrului Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, clarificări privind neacordarea vizelor de studii pentru studenții moldoveni care au aplicat pentru aceasta la Consulatul General al Românei la Cahul.

Sorin Lavric atrage atenția asupra faptului că anul universitar a început în 01.10.2023 iar până la această dată studenții din Republica Moldova care au aplicat la Consulatul General al Românei la Cahul nu au primit viza de studii:

„Doamnă Ministru,

Aduc în atenţia dumneavoastră cazul studenţilor din Republica Moldova, care urmează cursuri la universităţi în România cărora nu li s-a acordat nici pînă la această dată viză de studii, deşi anul universitar a început la data de 01.10.2023. În ciuda faptului că studenţii au depus online dosarul la Consulatul General al României de la Cahul, în momentul în care au ajuns la Consulat pentru interviu, reprezentanţii Consulatului au solicitat dosarul şi în format fizic, întrucât platforma informatică nu funcţiona corespunzător, dosarul depus online neputînd fi analizat. Apoi li s-a comunicat că li se va face programare, dar pînă acum nu s-a mișcat nimic.

O asemenea situaţie demonstrează o totală dezorganizare a Consulatului General al României de la Cahul”

Având în vedere cele de mai sus, vă rog să răspundeţi la următoarea întrebare: Ce măsuri veţi întreprinde în privinţa Consulatului General al României de la Cahul? , a transmis deputatul AUR.

Studenții din Republica Moldova sunt blocați după vacanța de iarnă și nu se pot întoarce la studii în România fiindcă Consulatul General al României de la Cahul nu le eliberează dosarele. Studenții sunt amânați iar și iar, fără să li se ofere o explicație rezonabilă, asta în condițiile în care după vacanța de iarnă va urma sesiunea de examene.

Studenții moldoveni riscă să fie expulzați dacă vin în România fără viză

În conformitate cu legislația actuală, cetățenii moldoveni au permisiunea de a rămâne pe teritoriul românesc timp de 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize. După această perioadă, ei pot reveni doar după petrecerea altor 90 de zile în afara României. Dat fiind că durata studiilor universitare depășește adesea aceste trei luni, studenții din Moldova sunt îndemnați să obțină viza de ședere pe termen lung pentru studii de la Inspectoratul General pentru Imigrări, astfel acoperind întreaga perioadă a facultății. Această viză poate fi obținută prin intermediul misiunilor diplomatice și birourilor consulare ale României în străinătate.

În cazul în care ar intra pe teritoriul României fără o viză valabilă, acești studenți ar putea fi amendați sau chiar expulzați, întrucât fără viză valabilă ei încalcă regula celor maximum 90 de zile în ţară, urmate de minimum 90 de zile în afara țării. Acest scenariu ar putea duce la pierderea anului universitar sau la compromiterea șansei lor de a beneficia de servicii educaționale românești. Este un tratament umilitor aplicat tinerilor moldoveni care aleg să studieze în România.

România oferă anual mii de burse de studiu pentru tinerii din Republica Moldova, lucru care ajută unele universităţi din ţară să-şi îndeplinească cifrele de şcolarizare. În contextul scăderii numărului de studenți români, interesul crescut al cetățenilor moldoveni pentru cursurile instituțiilor de învățământ superior din România reprezintă un sprijin esențial pentru sistemul educațional românesc.