Sistemul de sănătate se confruntă cu o criză majoră de specialiști. Spitalele din Buzău, Călărași, Giurgiu și Ploiești au nevoie de medici

O nouă generație de studenți a absolvit Facultatea de Medicină. Sunt aproape 4000 de tineri care se pregătesc să devină medici rezidenți. Și dacă ar rămâne toți în sistemul public de sănătate, tot nu ar acoperi deficitul de specialiști.

Criza este acută în unitățile sanitare din provincie. Managerii spun că, deși sunt organizate concursuri, de cele mai multe ori, nu sunt suficienți candidați.

Ileana este printre cei 1300 de tineri care au absolvit facultatea de medicină generală la Universitatea Carol Davila din București. Părinții ei sunt medici, la fel și sora ei mai mare.

Ileana Spătaru, absolventă medicină: ”Nu cred că există o meserie mai frumoasă decât aceea în slujba oamenilor. Cred că alături de colegii mei putem fi acolo să sprijinim sistemul”.

Dintr-o familie de medici vine și Iulian.

Anton George Iulian, absolvent medicină UMF Carol Davila:
”Cu noua generație o să vedeți schimbări. Suntem oameni, ne pasă, toți colegii mei care am absolvit vom face cu pasiune și să vă așteptați la lucruri frumoase”.

Prof. dr. Cătălin Cârstoiu, decanul UMF Carol Davila: ”Cred că a venit momentul să înțeleagă că ei vor reprezenta medicina viitorului în România. Și noi vom avea nevoie la un moment dat să fim tratați, iar speranța stă în ei”.

La nivel național, aproape 4.000 de tineri au terminat anul acesta medicina, iar în curând vor fi medici rezidenți. Este mare nevoie de ei, în condițiile în care din unitățile sanitare lipsesc peste 10.000 de specialiști.

Spitale din Buzău, Călărași, Giurgiu, Alexandria, Ploiești au nevoie urgentă de cardiologi, neurologi, oncologi, pediatri și ATI-ști.

Claudiu Damian – director SJU Buzău: ”Secția oncologie, unde pe șase posturi am un singur medic, cardiologie, unde pe opt posturi avem doi medici și pe medicină internă unde pe șase posturi avem doi medici. Au fost cel puțin șapte sesiuni de concursuri”.

Când vine vorba de lipsa de personal medical, România se confruntă cu două probleme: distribuția inegală a specialiștilor pe teritoriul țării: jumătate dintre ei lucrează în București și cinci județe.

Și plecarea peste graniță. Din 2016 și până la finalul anului trecut, peste 8600 de medici au cerut de la Colegiu certificatul de liberă practică, iar în ultimii 3 ani de la Minisetrul Sănătății…au vrut certificatul de conformitate – adică documentele care i-ar ajuta să-și practice meseria în străinătate.

O soluție ar putea fi străinii care studiaza medicina la noi. Însă mulțti nu rămân în țară.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2023 aveam 357 de medici la suta de mii de locuitori, în timp ce în Bulgaria erau 480 de medici la suta de mii de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *