Silviu-Titus Păunescu (AUR): Ministerul Educației nu a rezolvat problema transportului elevilor, una dintre cauzele abandonului școlar
România este pe primul loc în Uniunea Europeană după rata abandonului şcolar, însă, în ciuda statisticilor alarmante, Ministerul Educației nu face aproape nimic pentru a-i încuraja pe elevii din medii defavorizate să își continue studiile. Ministerul nu a rezolvat nici acum problema transportului elevilor, deși reprezintă una dintre cauzele abandonului școlar, afirmă deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu.
„În multe județe, din cauza lipsei de coordonare între școală – care, de altfel, nu are nici o relație contractuală sau instituțională cu operatorii de transport – operatorii de transport, inspectorate școlare și consiliile județene, elevii sunt cei care au de suferit, pentru că metodologia privind acordarea transportului gratuit nu prevede clar cine este responsabil de procedură”, a precizat deputatul.
În acest context, Silviu-Titus Păunescu solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să răspundă la următoarele întrebări:
- Care este soluția pe care o propune Ministerul Educației pentru a asigura transportul elevilor care nu frecventează școala din localitatea de domiciliu și când va fi ea implemantată și funcțională?
- Câți elevi din județul Ialomița își plătesc singuri transportul către școală, în lipsa unor proceduri clare prin care să poată beneficia de transport gratuit?
- Câți elevi la nivel național își plătesc singuri transportul către școală, în lipsa unor proceduri clare prin care să poată beneficia de transport gratuit? În ce județe nu s-a eliberat, încă, abonamentul gratuit pentru transport?
- Când își vor recupera elevii banii pe care i-au plătit, deja, pentru transportul către școală?
Un nou raport al Monitorului Social arată că România are în continuare una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană. Dacă în toate celelalte state ale UE rata abandonului a scăzut în ultimii ani, la noi, a rămas constantă. Era 17% în 2013 și 15,6% în 2022. Prin comparație, media la nivel european a scăzut de la 12% la 9%.