Senatorul Valentin Cioromelea susține că limitarea plăților în numerar nu va combate evaziunea fiscală. Ce a transmis Ministerul Finanțelor
Senatorul AUR Valentin Cioromelea și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu planurile Guvernului de a restricționa plățile în numerar, evidențiind potențialele consecințe negative ale acestei măsuri. Chiar dacă pentru moment Guvernul a renunțat la această măsură, parlamentarul a precizat că introducerea unei astfel de limitări nu va combate evaziunea fiscală. Acesta a cerut Ministerului de Finanțe să explice de ce este necesară o astfel de lege, în contextul în care cea mai mare parte a tranzacțiilor se efectuează cu bani din venituri salariale, adică venituri care sunt fiscalizate în mod corect.
De asemenea, Valentin Cioromelea a mai spus că, la o analiză atentă, această inițiativă pare să slujească mai degrabă interesele băncilor și instituțiilor financiare, sub umbrela pretextului de a lupta împotriva evaziunii fiscale.
Ca urmare a solicitării înaintate de către senatorul AUR Valentin Cioromelea, Ministerul Finanțelor a transmis un răspuns, în care a precizat că, potrivit OUG nr. 98/2023, s-a revenit la plafoanele de încasări și plăți în numerar prevăzute în Legea nr.70/2015. Însă, în ciuda faptului că noile măsuri nu s-au mai aplicat, reprezentanții ministerului au transmis că argumentele rămân valabile. Aceștia susțin că limitarea plăților în numerar va ducea la diminuarea evaziunii fiscale.
În acest context, răspunsul transmis de Ministerul Finanțelor conține următoarea explicație:
„Raționamentul avut în vedere de legiuitor a constat în necesitatea întăririi disciplinei financiare, combaterea evaziunii fiscale şi a acțiunilor de spălare a banilor. Un rol important în promovarea acestui act normativ au avut şi recomandările Comisiei Europene cu privire la limitările utilizării plăților în numerar şi înăsprirea sancţiunilor pentru persoanele care fac plăţi în numerar peste un plafon maxim stabilit. Mai mult decât atât, chiar şi în ultimul proces de evaluare MONEYVAL a fost evidențiat că economia României este bazată pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de aproximativ 30% din PIB, utilizarea numerarului fiind principala metodă de spălare a banilor, la nivel național.
O mai bună trasabilitate a fluxurilor financiare constituie o premisă puternică pentru creşterea conformării şi descurajarea activităților ilicite care conduc la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. De asemenea, utilizarea masivă a numerarului constituie un mediu prielnic pentru evaziunea fiscală, dar şi pentru alte forme de neconformare fiscală, intrusiv sustragerea de la executarea silită”.
În ceea ce privește costurile adiționale și eventualele comisioane asociate cu utilizarea cardurilor bancare, reprezentanții instituției au transmis că, prin Legea nr. 258/2017, consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar sunt protejați. „instituțiile de credit oferind gratuit servicii care permit toate operațiunile necesare pentru deschiderea, administrarea şi închiderea unui cont de plăţi, precum şi servici care permit depunerea de fonduri într-un cont de plăți”.