Senatorul Valentin Cioromelea (AUR) sesizează autorităților un caz de corupție marca PSD – consultanță copy-paste pe bani europeni

Ministerul Dezvoltării anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din PNRR destinați digitalizării primăriilor în Delta Dunării. Ancheta a fost demarată după ce senatorul AUR Valentin Cioromelea a transmis, în luna decembrie a anului trecut, o interpelare către același minister referitoare la un caz de corupție pe bani europeni, în care sunt implicate firmele de casă ale PSD, ce au primit contracte de „consultanță” pe bandă rulantă din PNRR şi ITI Delta Dunării.

Potrivit informațiilor apărute în publicația Info Sud Est, două firme anonime, deținute de apropiați ai deputatului PSD Alfred Simonis au contractat 40 de angajamente de consultanță pentru digitalizarea unor instituții prin fonduri din PNRR și ITI Delta Dunării.

Info Sud-Est a analizat toate achizițiile și a parcurs o parte din rapoartele livrate la finalul consultanței: conținutul acestora este copy paste, deși trebuia să fie personalizat, specific pentru fiecare primărie. Mai mult, unele documente de la ambele firme sunt identice și conțin inclusiv aceleași greșeli de redactare. Având în vedere gravitatea faptelor, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a demarat o anchetă, iar Comisia Europeană a întrerupt plățile aferente contractelor finanțate prin ITI Delta Dunării.

În decembrie 2022, Senatorul Valentin Cioromelea a solicitat Ministerului Dezvoltării să clarifice situația și să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri au fost dispuse de către Comisia Europeană în anul 2021, respectiv ce plăți au fost fost suspendate de către Comisia Europeană pentru programele operaționale ce finanțează nevoile beneficiarilor la nivelul ITI Delta Dunării, respectiv cele aflate în portofoliul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației (POR 2014- 2020, POCA 2014-2020)?
  2. Care este numărul de proiecte finanţate prin intermediul programelor operaționale aflate în portofoliul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administratiei care sunt în curs de investigare?
  3. Ce corectii financiare au rnai fost aplicate beneficiarilor din teritoriul ITI Delta Dunării pentru programele operaționale mai sus menționate si pentru ce aspecte juridice au fost aplicate?
  4. Ce măsuri au fost luate până acum de către Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației în legătură cu aceasta investigație?
  5. Investigația declanșată de către OLAF în anul 2021 a fost încheiată? Dacă da, atunci ce măsuri au fost dispuse?
  6. Referitor la articolul publicat în data 16.12.2022 în Info Sud Est, din informațiile pe care le deținem, aceste proiecte realizate de diverşi consultanți sunt similar. Se putea realiza un singur proiect de finanţare nerambursabilă într-o asociere de beneficiari, care putea fi multiplicat şi a cărui evaluare putea fi mult diminuată?
  7. De ce nu a fost implicat şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării în cadrul acestei finanțări, deoarece are competentă şi finanțează acțiuni în acest domeniu al digitalizării si putea asigura un cadru legal şi tehnic corespunzător implementării programelor de digitalizare în cadrul administrației publice locale?
  8. Ce rol au avut executivul Consiliului Județean Tulcea şi reprezentanții ITI Delta Dunării în acest demers?
  9. Ce măsuri se vor dispune de către Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației pentru verificarea aspectelor semnalate?
  10. Câți beneficiari sunt implicați în aceasta cauză şi care este valoarea contractată?

În urma demersului, ministerul a început o anchetă, iar presa a început să abordeze subiectul mult mai în detaliu – mai multe articole de presă au apărut în publicații importante la nivel național, începând cu cea de-a doua jumătate a lunii decembrie.