Senatorul Dorinel Cosma desființează Ministerul Agriculturii: În ciuda asigurărilor primite, fabrica de zahăr din Luduș nu a fost salvată de statul român

Senatorul AUR Dorinel Cosma desființează Ministerul Agriculturii pentru incapacitatea de care a dat dovadă în cazul fabricii de zahăr din Luduș. În ciuda numeroaselor sesizări trimise, statul român nu a reușit să salveze această fabrică, deși a dat asigurări că se va implica în acest proces.

Senatorul Dorinel Cosma a înaintat încă din luna mai o interpelare pe această către Ministerul Agriculturii, în contextul în care francezii de la Tereos anunțau că vor să închidă fabrica de zahăr din Luduș. În urma solicitării, Adrian Chesnoiu, ministrul de la acea vreme, a anunțat că statul român va cumpără această fabrică.

Ulterior, în luna iulie, Sorin Grindeanu, în calitate de ministru interimar al Agriculturii, a adat asigurări că negocierile pentru preluarea fabricii continuă:

„În contextul anunțului închiderii Fabricii de zahăr Tereos RO, în luna ianuarie 2022, Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a organizat mai multe întâlniri, atât cu reprezentanții
fermierilor, cât şi cu cei din conducerea fabricii, în vederea găsirii de soluții pentru păstrarea fabricii. (…)

Sperăm ca demersurile făcute de către echipa MADR desemnată să discute cu reprezentanții Fabricii de zahăr Tereos să fie finalizate pozitiv, astfel încât fabrica să rămână în funcțiune, iar fermierii să poată cultiva sfeclă de zahăr care să asigure fluxul de producție pentru a evita importul de zahăr necesar pentru consumul populației României”.

Din păcate, realitatea arată că a fost vorba de pură demagogie. Statul român i-a abandonat pe cultivatorii de sfeclă, care au fost nevoiți să se descurce singuri, constată senatorul AUR. În final, fabrica de zahăr din Luduș a fost salvată de o asociație de 400 de fermieri români, condusă de fermierul sibian Teodor Aflat, care au reușit să ajungă la o înțelegere cu francezii de la Tereos România. Aceștia au acum nevoie de sprijin din partea Guvernului, având în vedere că prețul plătit pentru cumpărarea fabricii este nimic față de ce investiții și cheltuieli vor urma:

„Nu vrem pomană, însă avem nevoie de sprijin pentru accesarea unor credite pe termen lung, pentru că vom avea multe cheltuieli, 170 de angajați ai fabricii trebuie preluați, plus alte cheltuieli, trebuie făcută o revizie generală a fabricii, care se face după fiecare campanie, și nu e făcută, plus softuri, gaze naturale și altele”, a declarat fermierul Teodor Aflat, potrivit Ziarului Național.