Semnele sunt foarte bune pentru agricultura din Timiș, în anul agricol 2020 -2021

Domnule prof. dr. Doru Petanec, cum se prezintă anul agricol 2020 -2021, în județul Timiș?

Dacă va fi o primăvară cu temperaturi normale și o vară fără secetă mare, cred că vor ieși producții bune, date fiind condițiile actuale foarte favorabile și starea culturilor excelentă. Semnele sunt foarte bune pentru agricultura din Timiș, la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Nu ne-am așteptat să fie așa bine în câmp, dat fiind că am încheiat un an agricol foarte dificil, din punct de vedere al secetei pedologice. Nu ne-am așteptat ca semănăturile din toamnă să se prezinte atât de bine, la ora actuală. Dacă vor fi și precipitații la timp în 2021, prognoza este favorabilă.

Cum stăm cu culturile de toamnă?

Rapiţa arată excepţional. Sunt parcele cu plantele aflate într-o fenofază mare și cred că dacă vine un îngheț de câteva zile fără zăpadă, probabil că va fi afectată. În general cultura de rapiță arată foarte bine la sfârșitul lunii noiembrie în județul Timiș. Grâul s-a semănat în condiții favorabile de sol. Unii fermieri mai completează parcelele, dar în general grâul este răsărit, are densitate bună, Orzul este înfrățit și arată excelent. La porumb se mai recoltează de pe cele 160.000 de ha, dar este aproape gata. În medie e o producție de 7.100 tone, dar sunt fermieri care au obținut pe parcele și peste 8 tone. Porumbul e de bună calitate. Cel recoltat mai târziu are o ușoară umiditate ridicată din cauza ploilor.

Cum stăm și cu solul, după seceta teribilă care a ținut până în iunie?

Solul este la o umiditate ridicată, iar pentru culturile răsărite există apă suficientă în pământ, chiar prea multă, fiindcă poate îngreuna pregătirea terenului. Un lucru foarte bun este că nu băltește apa. Rezerva de umiditate este refăcută.

 » sursa: ziuadevest.ro