Șeful NATO, mesaj tăios pentru UE: Dacă nu cheltuiți mai mult pe apărare, treceți la cursuri de limba rusă sau fugiți în Noua Zeelandă!

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a spus europarlamentarilor că, dacă țările membre nu cheltuiesc mai mult pentru apărare, în patru sau cinci ani vor avea de făcut o alegere extremă.

UE trebuie să-și regândească prioritățile de cheltuieli pentru a spori bugetele de apărare, a declarat Mark Rutte, luni, în prima sa apariție în Parlamentul European în calitate de șef al NATO, potrivit Politico.

„Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând că, dacă cheltuielile pentru apărare nu cresc, europenii ar trebui „să treacă la cursurile de rusă sau să fugă în Noua Zeelandă”, a avertizat Rutte.

„Sunt profund îngrijorat de situația securității din Europa. Nu suntem în război, dar nici în pace… Asta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta. Trebuie să creștem reziliența societăților noastre și a infrastructurii critice”, a afirmat șeful NATO.

„În medie, țările europene cheltuiesc cu ușurință până la un sfert din venitul lor național pentru pensii, sănătate și sisteme de securitate socială și avem nevoie doar de o mică parte din acești bani pentru a face apărarea mult mai puternică”, a pledat Rutte în fața europarlamentarilor.

Majoritatea țărilor UE fac parte din NATO, iar în ultimul deceniu Alianța le-a cerut să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare. 24 dintre cei 32 de membri ai NATO îndeplinesc acum această țintă.

Însă Donald Trump ridică acum ștacheta. Săptămâna trecută, președintele ales al Statelor Unite le-a cerut aliaților să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare – mult mai mult decât chiar America, care cheltuiește 3,38%.

Pentru multe țări, a ajunge la 2% a fost foarte greu, iar 5% pare un prag inaccesibil. Cu toate acestea, Rutte nu a dat înapoi și nu le-a adus vești bune politicienilor care speră să obțină o amânare, scrie publicația.

Ținta finală de cheltuieli a NATO ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7% din PIB, dacă nu cumva țările membre reușesc să se descurce peste așteptări prin cumpărarea în comun de arme și echipamente, precum și în sectorul inovației.

Chiar și într-un asemenea scenariu, bugetele de apărare tot ar depăși cu mult 2%, a avertizat Rutte.

În ciuda nemulțumirilor crescânde pe care le-a provocat Trump, care a amenințat independența Canadei și nu a exclus să folosească forța pentru a ocupa Canalul Panama sau pentru a prelua Groenlanda, Rutte a insistat că Europa încă este legată de Statele Unite pentru nevoile sale de securitate. El crede că a fost „o iluzie” să credem că Europa se poate apăra singură.

Asta înseamnă și construirea propriei industrii de apărare a Europei. Rutte a aplaudat Programul european pentru industria de apărare al UE, un fond de 1,5 miliarde de euro care are ca scop stimularea producției locale de arme, numind sectorul actual al producției de arme Europa „prea mic, prea fragmentat și prea lent”.

Rutte a mai spus că obiectivul este de a apropia NATO și UE pentru a contracara o campanie de destabilizare pe care o coordonează Kremlinul, precum și proliferarea altor amenințări, de la Iran și China, la atacuri cibernetice și nucleare.

O parte cheie a securității europene depinde de consolidarea cooperării dintre NATO și UE. Deși ambele instituții au sediul la Bruxelles, mulți ani au avut o relație distantă. NATO s-a concentrat pe apărare și pe relațiile transatlantice, în timp ce UE s-a ocupat de probleme precum comerțul, agricultura și clima. Însă invazia Rusiei în Ucraina a schimbat asta.

Dominația NATO în toate chestiunile legate de apărare se schimbă rapid – UE a numit primul său comisar pe apărare, iar Parlamentul European a creat un comitet complet de apărare.

„NATO și Uniunea Europeană au multe de făcut împreună”, a spus Rutte, menționând în mod special efortul de a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei.