Sebastian Lăzăroiu: alegerile nu se pot muta după data de 6 mai

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu afirmă că data alegerilor parlamentare nu poate fi mutată dincolo 6 decembrie și că situația epedimiologică se va complica în perioada următoare:

„Alegerile parlamentare au fost deja fixate de guvern pentru 6 decembrie 2020.

PSD ar vrea să le amâne în martie, profitând de faptul că CCR dă voie parlamentului să stabilească data alegerilor.

Dar o lege dată în Parlament, cu alegeri în martie, nu trece de CCR, fiindcă mandatul parlamentarilor este de patru ani și nu poate fi prelungit decât în situații excepționale, printre acestea fiind starea de urgență, cea mai apropiată de o posibilă realitate prezentă. Dacă nu e decretată stare de urgență, constituțional, nici guvernul, nici parlamentul n-ar putea prelungi mandatul parlamentarilor.

În orice caz, parlamentul nu mai are timp să facă nimic, date fiind procedurile, inclusiv cele de contestare. Alegerile rămân pe 6 decembrie.

Pe de altă parte, avem o creștere semnificativă a cazurilor de infectare, cam într-o săptămână se vor vedea efectele în creșterea numărului de internări la terapie intensivă și, cam in două săptămâni, în creșterea numărului deceselor (posibil să se apropie de 100 pe zi). Măsuri care să încetinească transmiterea, altele decât cele în vigoare, nu prea mai sunt, în afară de carantinarea unor localități/regiuni.

Dacă decembrie ne va prinde cu număr mare de cazuri/decese, mă aștept să fie o prezență foarte mică la alegeri. Dacă decretăm stare de urgență și se amână alegerile până-n martie, din cauza ecuației parlamentare cu guvern minoritar, bugetul va intra în colaps sub povara măsurilor populiste.

E o situație complicată pentru actualul executiv.

Adaug și că în februarie-martie e tot sezon de gripe.”

  • A fost declarată „stare de catastrofă” în două provincia din Bolivia

    Provinciile boliviene Santa Cruz (est) şi Chuquisaca (sud-est) au declarat, sâmbătă „stare de catastrofă” în contextul înaintării incendiilor forestiere care ameninţă ariile protejate şi au solicitat ajutor de urgenţă din partea guvernului central. Incendiile au mistuit până în prezent 2,3 milioane de hectare de păduri şi păşuni, relatează AFP. Prin instituirea acestor măsuri de urgenţă se permite guvernului central să aloce resurse economice, umane şi logistice. Incendiile forestiere se manifestă în diferite regiuni din estul şi nord-estul ţării, cu precădere ca urmare a arderii vegetaţiei pentru extinderea terenurilor agricole.

 » Citește mai multe detalii pe www.60m.ro