Scrisoare deschisă către ministrul Educației, Ligia Deca
Revenim pe tema înființării în mod abuziv a celui de-al cincilea post de profesor metodist la Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad pentru apropiata domnului inspector școlar general al județului Arad, doamna profesor Moșescu Emanuela, deoarece au apărut elemente de noutate care conturează și mai clar imaginea abuzului inspectorului general al județului Arad, sprijinit de funcționari cu rol de decizie din Directia Management și Resurse Umane, Ministerul Educației.
După ce nu am primit de la Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad (adresa nr. 303/26.06.2023) răspunsul la toate întrebările solicitate în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în speță la ultimele două întrebări: „Postul nou înființat a fost făcut public în vederea ocupării lui? Prin ce metode/mijloace?”,
„Care au fost criteriile/elementul determinant care au justificat detașarea în interesul învățământului a d-nei profesoare Moșescu Emanuela la CCD și nu a altor persoane care ar fi fost interesate de acest post dacă ar fi luat la cunoștință de existența lui?”, și nici de la Inspectoratul școlar Județean Arad (adresa nr. 1342/17.06.2023) răspunsul la întrebarea: „Care este numărul total de posturi didactice existente la nivelul județului Arad la data de 01.05.2023, respectiv la data de 01.06.2023?” întrebări esențiale pentru demascarea abuzului și a corupției inspectorului școlar general al județului Arad, iată ca în data de 29.06.2023, în Jurnalul Arădean, apare un articol despre organizarea unui concurs pentru ocuparea a două posturi de profesor metodist la Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad (probabil domnul inspector școlar general dorește să ne arate ca posturile sunt scoase la transparență și sunt pentru toți doritorii!).
Organizarea acestui concurs acum (in perioada 30.06.2023-14.07.2023 se depun dosarele, iar în 01.08.2023 se organizează concursul), pe repede înainte, la final de an școlar, în plină perioadă de examene naționale, demască intenția inspectorului școlar general al județului Arad, prof. Gondor Marius, de a consolida poziția apropiatei sale la CCD Arad, prin titularizarea acesteia. Menționăm că până la data de 09.05.2023 existau doar 4 posturi de profesori metodiști, din care două erau ocupate prin titularizare și celelalte două prin detașare.
Pentru a se asigura că doamna Moșescu Emanuela rămâne la CCD Arad, chiar dacă cel de-al cincilea post înființat în mod abuziv ar fi desființat în urma unor verificări, scandal mediatic ori în cel mai fericit caz al unei decizii a Ministerului Educației, (la nivelul județului Arad nu sunt mai mult de aproximativ 5000 de cadre didactice (cifra este ținută la secret de ISJ Arad), iar normarea unui post de profesor-metodist se face la un număr de 1.500 de posturi de personal didactic (art.44 alin. 1 din OMECTS nr.5554/2011), astfel încât nici normarea celui de-al patrulea post nu este justificată 100%), domnul inspector școlar general a hotărât organizarea concursului pe data de 01.08.2023, chiar dacă detașarea celor doi profesori metodiști (chiar trei cu doamna Moșescu Emanuela) încetează la data de 31.08.2023.
Mai mult, ca să plătească serviciile celor care l-au sprijinit în înființarea frauduloasă a celui de-al cincilea post de profesor metodist la CCD Arad, din surse din interiorul CCD și ISJ Arad am aflat că cel de-al doilea post titularizabil de profesor metodist la CCD care a fost scos la concurs, urmează să fie ocupat de actuala inspectoare generală adjunctă, Barbocz Isabella (care cel mai probabil din toamnă nu va mai fi la ISJ, fiind sprijinită de UDMR care nu mai este la guvernare), nimeni alta decât cea care a avizat detașarea în interesul învățământului a doamnei Moșescu Emanuela pe postul de profesor metodist la CCD Arad (ca să nu fie bătător la ochi).
Vă aduc la cunoștință toate aceste aspecte, deoarece doresc să se facă cercetări, să se ia masuri de anulare a postului nou înființat și de suspendare a concursului până la clarificarea situației.