Science News: Faceți cunoștință cu „Darth Vader”, izopodul uriaș din apele Indoneziei
Noua specie descoperită este una din cele mai mari izopode cunoscute. Creaturile marine asemănătoare gândacilor care mișună pe fundul oceanelor pot crește până la mărimea unor căței, iar acest nou reprezentant este unul din cele mai mari, scrie Live Science.
Aceste crustacee sunt cunoscute drept izopode; ordinul Isopoda numără în jur de 10.000 de specii care trăiesc în diverse habitate pe pământ sau în mare și pot avea dimensiuni de la câțiva milimetri până la aproape jumătate de metru. Dintre izopodele oceanice, genul Bathynomus cuprinde speciile cele mai mari, iar noul exemplar, apărut din Oceanul Indian în 2018, este printre cele mai mari văzute vreodată în natură.
Denumit Bathynomus rakasa („rakasa” înseamnă „uriaș” în indoneziană), zdravănul gândac marin măsoară 330 mm în lungime. Este prima nouă specie de izopode uriașe descrisă în mai bine de un deceniu și prima dintre ele aflată în apele din apropierea Indoneziei, afirmă un nou studiu.
Mari sau mici, toate izopodele au multe în comun – patru seturi de fălci, ochi compuși, două seturi de antene și un corp segmentat în șapte secțiuni, fiecare având perechea sa de picioare.
Din cele 16 specii de Bathynomus studiate anterior, șapte sunt considerate „supergiganți” – având spre maturitate peste 150 mm și crescând apoi până la 300 mm, se spune în studiul publicat în revista „ZooKeys”.
Bathyomus rakasa (stânga) comparat cu alt supergigant, B. giganteus (Foto: ZooKeys 2020)
Cercetătorii l-au identificat pe B. rakasa în timpul expediției South Java Deep Sea Biodiversity (SJADES 2018); au colectat două specimene, un mascul și o femelă, de la adâncimi între 950 și 1.260 m. Forma unică a scutului frontal și segmentele abdominale, ca și numărul mare de țepi – între 11 și 13 – de pe abdomen au indicat că supergigantul este o nouă specie,