Scandal USR – Cioloş, după plecarea din partid a fostului lider. Ce reproşuri îşi aduc taberele

Mai mulţi lideri ai USR au pus tunurile pe Dacian Cioloş, după plecarea acestuia din partid, fiind ironizat noul proiect politic al fostului premier, au fost adresate injurii şi chiar reproşuri că pleacă înainte de a-şi fi achitat cotizaţia la zi. De partea cealaltă, demisionarii au acuzat că în partid se ajunsese la „un combat intern obsesiv, toxic”, iar după opt luni formaţiunea nu putea să se arate ca e gata de opoziţie.

USR-işti cunoscuţi, precum Dan Barna, Cosette Chichirău, Stelian Ion şi Iulian Bulai au ironizat noua construcţie anunţată de Dacian Cioloş. Şerban Marinescu, fost candidat pentru Camera Deputaţilor şi membru al Secretariatului General, i-a transmis lui Cioloş mesajul de pe plăcuţele suedeze care circulau în epoca Dragnea, plus alte injurii. O altă problemă a fost cea a neachitării cotizaţiilor înainte de plecare, aspect recunoscut, dar necomentat de Cătălin Drulă. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, cei cinci demisionari au restanţe totale de aproape 150.000 de lei în ceea ce priveşte cotizaţiile la partid. Trei dintre aceştia nu au plătit 12 luni. Cea mai mare sumă ar fi a lui Dragoş Tudorache, 35.610 lei, urmat de Ramona Strugariu, 35.780 de lei, şi Dragoş Pâslaru, 35.100 de lei. Cu cotizaţii neplătite de şapte luni sunt Dacian Cioloş şi Alin Mituţă. Potrivit unor surse politice, Alin Mituţă are aproximativ 21.000 de lei de plată, în timp ce Dacian Cioloş circa 20.000 de lei.

Potrivit surselor”, cinci deputaţi şi doi sau trei senatori ar urma să plece din USR zilele acestea, iar numărul total ar putea să ajungă la zece săptămâna viitoare. Unul dintre cei aflaţi cu un picior în afara partidului este deputatul Andrei Lupu: „Iau în calcul în serios (n.r. – plecarea), având în vedere disputele interne şi mai ales reacţia avută de unii colegi după anunţ”m informează Adevărul.

Întrebat dacă a discutat cu alţi colegi despre plecare, Lupu a precizat: „Da, există mai mulţi colegi din grup şi mai mulţi preşedinţi de filială care iau în calcul acest lucru”, a completat actualul secretar al Camerei Deputaţilor, fără a da însă nume. Prima consecinţă a plecărilor ar fi faptul că USR nu ar mai putea nici să depună sesizări la CCR. La Senat e suficient să plece unul, în timp ce la Cameră, demisia a şase membri ar lăsa formaţiunea condusă de Drulă fără posibilitatea acestui instrument, fiind nevoită să apeleze la sprijin extern, de la Forţa Dreptei sau de la alte partide parlamentare. Un punct de cotitură va fi toamna viitoare, când după Congres e posibil să aibă loc un nou val de plecări.

Dragoş Tudorache (eurodeputat demisionar), mâna dreaptă a lui Cioloş când era premier, i-a acuzat pe cei din conducere că nu au fost în stare să pregătească partidul pentru a face opoziţie, deşi au trecut opt luni de când au ieşit de la guvernare. „„Partidul este dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor şi împiedică partidul să articuleze soluţii şi politici serioase (…) Iar lupta internă ar fi dus la mai multă toxicitate şi ar fi distrus complet proiectul politic (apropo de cei care ne acuză pe noi acum că vrem să rupem sau să distrugem USR)”, a precizat Tudorache pe Facebook Multe proiecte, puţine teste electorale Dacian Cioloş este la a patra experienţă politică în ceea ce priveşte construcţia unei formaţiuni sau platforme politice. După anii petrecuţi în anturajul PNL (2007-2014), în 2018 Cioloş a lansat platforma Mişcarea România Împreună. Plecând de la aceasta a construit PLUS (Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate). PLUS a fuzionat în 2020 cu USR. Acum, Dacian Cioloş a ales să înfiinţeze REPER. De notat este că niciodată o formaţiune fondată de fostul premier nu a candidat singură la un test electoral, ci doar lipită de alt partid.