Anul acesta, sărbătorile vin cu gust amar: prețurile au explodat! Carnea de porc și brânzeturile sunt mai scumpe, cu creșteri care îi forțează pe mulți să renunțe la preparatele tradiționale.
A început tradiționala aglomerație în piețe și magazine, doar că unii clienți stau minute în șir în fața tarabelor din cauza prețurilor pe care acum cu greu și le permit. Carnea de porc, brânzeturile, dar și alte alimente de bază s-au scumpit față de anul trecut.
În Piața Obor din Capitală, comercianții recunosc că au urcat prețurile pentru multe produse, iar clienții cumpără mai puțin. Piața Obor, la primele ore ale dimineții, are clienți mai mulți ca de obicei, dar mai nehotărâți ca altădată. Oamenii se plimbă printre tarabe, compară prețurile și își chibzuiesc fiecare leu.
Un buget de 150 lei pe care se bazează acest client este prea puțin pentru a umple masa de Crăciun cu produse tradiționale. Pentru o familie, suma ar fi îndeajuns pentru o bucată de tobă, lebăr, slănină, un kilogram de cârnați și abia dacă mai rămân bani pentru cozonac.
Cozonacul ar trebui să fie mai ieftin anul acesta. Institutul Național de Statistică spune că patru din șapte ingrediente de bază pentru cozonac s-au ieftinit: făina, zahărul, uleiul și untul, ca efect al plafonării adaosului comercial. În schimb, s-au scumpit produsele folosite pentru umplutură. Un kilogram de lămâie este mai scump cu 27%, miezul de nucă e mai sccump cu 2,3%, stafidele cu peste șase procente, rahatul cu 12 procente și pudra de cacao cu 5,7%.
În Piața Obor, un cozonac costă între 39 și 190 lei, în funcție de sortiment. Unele gospodine preferă să îl prepare în casă.
În ciuda unor ieftiniri, masa de Crăciun costă anul acesta mai mult ca anul trecut. Reperul este inflația anuală, care luna trecută a ajuns la 5,1% produsele au continuat să se scumpească, de altfel, tot anul, iar majorările au mâncat din puterea de cumpărare a populației.