Salariile lucrătorilor europeni tot scad în termeni reali, deşi corporatiile obţin profituri peste inflaţie
Salariile lucrătorilor europeni tot scad în termeni reali, deşi corporaţiile obţin profituri peste inflaţie, cele mai mari creşteri ale profiturilor reale înregistrându-se în Slovacia (+8%) şi România (+7%), unde creşterea salariului real este negativă, relevă rezultatele unei noi cercetări a Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES).
„Dacă ţinem cont de inflaţie, valoarea salariilor în Uniunea Europeană a scăzut anul acesta. În schimb, profiturile companiilor au crescut cu aproape 2% în termeni reali”, susţine CES.
Conform cercetării, salariile reale sunt în scădere, în timp ce profiturile reale cresc în nouă state membre, inclusiv Germania, Franţa şi Italia. În alte 10 state membre, creşterile profiturilor reale sunt mai mari decât creşterile salariilor reale. Cele mai mari creşteri ale profiturilor reale au avut loc în Slovacia (+8%) şi România (+7%), unde creşterea salariului real este negativă. Cele mai mari scăderi ale salariilor reale au avut loc în Cehia (-5%) şi Italia (-2%), unde profiturile au crescut în termeni reali.
Statele membre în care salariile reale scad, în ciuda creşterii profiturilor reale sunt: Cehia (-4,6%, vs +5,4%), Germania (-1,3% vs +1%), Grecia (-0,2% vs +5,9%), Franţa (-0,2% vs +1,4%), Italia (-2,3% vs +1,3%), România (-0,2% vs +6,9%), Slovacia (-1,1% vs +7,9%), Finlanda (-0,3% vs +0,1%) şi Suedia (-1,9% vs +0,1%).
Per ansamblu, în UE salariile au scăzut cu 0,7% faţă de o creştere cu 1,5% a profiturilor obţinute de corporaţii, iar în zona euro raportul este -0,2% faţă de +1,9%.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor a publicat această analiză înainte de lansarea Manifestului său electoral european, „Un acord echitabil pentru lucrători”, în Parlamentul European, care va avea loc miercuri după-amiaza, notează Agerpres.
„Cifrele arată că lucrătorii sunt încă obligaţi să plătească preţul unei crize a inflaţiei cauzate în primul rând de corporaţiile care profită de problemele de aprovizionare pentru a-şi creşte marjele de profit. Cota de profit a crescut în UE cu 4% de la începutul pandemiei, iar plăţile de dividende către acţionari cresc de până la 13 ori mai repede decât plata salariilor în întreaga UE.
Între timp, sărăcia copiilor a crescut în UE pentru al treilea an consecutiv, deoarece preţul celor mai de bază alimente continuă să crească de şapte ori mai repede decât salariul”, atrage atenţia CES.
Manifestul ETUC pentru alegerile europene le cere politicienilor să sprijine următoarele politici: impozite excepţionale pe profiturile excedentare care au determinat inflaţia; o revizuire a directivelor privind achiziţiile publice care să impună ca accesul companiilor la finanţare publică să depindă de respectarea dreptului la negocierea colectivă a salariilor; o transpunere ambiţioasă a Directivei privind salariile minime adecvate la nivel naţional, care vizează o acoperire de 80% a negocierilor colective în fiecare stat membru.
„De la pandemie şi până acum, pachetele salariale ale lucrătorilor europeni s-au micşorat, în ciuda creşterii profiturilor corporative. Directorii generali şi acţionarii s-au îmbogăţit în timp ce lucrătorii care muncesc ore îndelungate în locuri grele de muncă se luptă să-şi hrănească familiile şi să-şi încălzească casele. În ciuda acestui fapt, mulţi factori de decizie politică i-au făcut pe lucrători să plătească preţul acestei crize. Alegerile europene trebuie să fie un punct de cotitură. Este timpul pentru politici care abordează cauza numărul unu a acestei crize – lăcomia corporativă – şi oferă un acord echitabil pentru lucrători. Facem apel la partidele politice europene democratice să se asigure că extremei-drepte nu i se oferă posibilitatea de a exploata furia tot mai mare. Singura modalitate de a face acest lucru este de a oferi soluţii reale la criza costului vieţii şi de a începe să construim o Europă bazată pe locuri de muncă de calitate şi standarde înalte de viaţă pentru toţi”, a declarat secretarul general al CES, Esther Lynch.