Salariile bugetariilor le înghețăm, dar pensiile speciale de ce nu le micșorăm? – CRITICII.RO

Un subiect dezbătut intens în ultima perioadă în spațiul public constituie înghețarea salariilor bugetarilor, decizie cuprinsă în primul pachet de măsuri al noului Guvern, instaurat de curând la Palatul Victoria. 

Lista celor afectați de această decizie include profesori, soldați și întregul aparat administrativ, angajați guvernamentali și nu numai. Salariile lor nu vor crește anul viitor din cauza impactului financiar provocat de coronavirus.

Ca urmare a acestei decizii, polițiștii vor protesta într-un mod mai puțin obișnuit față de înghețarea salariilor: luni, 11 ianuarie, ziua fără amenzi, doar cu avertismente. Fără amenzi, de luni, pentru neportul centurii, vorbitul la telefon în trafic sau pentru traversări neregulamentare. Și nu e vorba de vreo schimbare legislative, ci de declanșarea protestului inedit la care vor recurge polițiștii nemulțumiți de înghețarea salariilor.  În ultima zi a lui 2020, și polițiștii, grefierii și lucrătorii din penitenciare au ieșit în stradă și au cerut renunțarea la înghețarea salariilor. Aceștia amenințat că pot recurge și la alte forme de exprimare a nemulțumirilor, dacă guvernanții nu se răzgândesc. 

Pentru că negocierile au eșuat, patru sindicate din Ministerul de Interne recurg la o măsură inedită de protest. Vor da numai avertismente, fără amenzi. 

„Ordonanța de guvern care reglementează regimul contravențiilor prevede ca măsură principală amenda sau avertismentul. E clar că în condițiile în care cuantumul amenzilor reprezintă o sumă ce se varsă la bugetele locale, nu cred că vor fi colegi dornici să umfle bugetele locale”, a explicat Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europol.

În timp ce sute de mii de bugetari sunt afectați de măsură Guvernului, cei aproximativ 9500 de beneficiari ai pensiilor speciale se bucură nestingheriți de acestea. 

Pensiile speciale există în multe țări din Uniunea Europeană, însă nu sunt acordate, peste tot, acelorași categorii profesionale. 

De exemplu, în Bulgaria – spune un raport al Comisiei Europene – magistrații nu au pensii speciale, dar au profesorii și militarii. În Germania, au doar funcționarii publici, fermierii și minerii. 

În Olanda, au doar doar cei care fac munci fizice dure. 

În Suedia, nicio categorie profesională nu încasează pensii speciale.  

E important de știut și că, atunci când pensiile speciale există și într-o țară și în alta, pentru aceeași categorie profesională, ele nu sunt identice între ele. 

De exemplu, judecătorii lituanieni, beneficiari de pensie specială, pot ieși la pensie doar la aceeași vârstă la care se pensionează și restul populației, adică la 65 de ani. 

Spre deosebire de ei, judecătorii români se pot pensiona chiar și înainte de a împlini 50 de ani, cu circa 13, respectiv, 15 ani mai devreme decât ceilalți cetățeni ai țării. 

De asemenea, formula de calcul a pensiei speciale din magistratura românească este mult mai avantajoasă decât cea a pensiilor judecătorilor lituanieni. 

Nu în ultimul rând, în Lituania doar judecătorii au pensii speciale. În România, au și judecătorii, și procurorii. 

Casa Națională de pensii a transmis în iunie 2020 că există 9.527 de pensii de serviciu,

 » mai mult pe www.CRITICII.ro