Rusia suspendă exporturile de benzină timp de jumătate de an pentru a controla prețurile la stațiile de alimentare

Guvernul rus a anunțat joi interzicerea timp de șase luni, începând de vineri, a exporturilor de benzină, o decizie luată pentru a „stabiliza” prețurile la pompă pe piața internă în perspectiva alegerilor prezidențiale de la jumătatea lunii martie, potrivit AFP.

„De la 1 martie, guvernul introduce o interdicție temporară a exporturilor de benzină”, a precizat guvernul într-un comunicat.

Această măsură, instituită pe o perioadă de „șase luni” până la 31 august, are scopul de a „menține o situație stabilă pe piața carburanților în perioada de creștere a cererii asociate lucrărilor de primăvară”, în special la nivelul mai multor rafinării, conform explicațiilor furnizate de guvern.

De asemenea, această interdicție vine înaintea alegerilor prezidențiale cu două săptămâni, alegeri în cadrul cărora Vladimir Putin este așteptat să fie reales la Kremlin, având în vedere decimarea opoziției în ultimii ani.

Cu toate acestea, interdicția nu se va aplica „livrărilor efectuate în cadrul acordurilor internaționale interguvernamentale, inclusiv a acordurilor cu statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice” – Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Armenia – a precizat guvernul.

Miercuri, vicepremierul rus responsabil cu energie, Alexander Novak, a anticipat oficial anunțul și a explicat: „Când piața va fi suprasaturată, atunci, natural, se vor lua măsuri pentru ridicarea interdicției”.

Această măsură fusese deja implementată de Rusia în toamna anului 2023 ca răspuns la creșterea vertiginoasă a prețurilor la carburanți, fenomen care eroda din ce în ce mai mult puterea de cumpărare a rușilor, afectați deja de deprecierea rublei din cauza sancțiunilor.

Conform datelor oficiale, în 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină.

În contextul în care economia Rusiei este concentrată pe efortul de război pentru a sprijini ofensiva militară din Ucraina, veniturile obținute din vânzarea hidrocarburilor devin esențiale pentru Moscova.

Cu toate acestea, în ultimele luni, armata ucraineană a utilizat drone explozive pentru a lovi depozitele de petrol rusești, privând forțele Moscovei de resurse importante.