Rusia sub o presiune fatală: Putin fără bani pentru război, China și India pot înfuria SUA

Vremea abundenței exporturilor de petrol ale Rusiei se apropie de final, odată cu venirea datei de 5 decembrie 2022, când Uniunea Europeană va interzice livrările de țiței ale Moscovei pe mare.

Practic, ceasul petrolului rusesc ticăie sub presiunea fatală a timpului care se scurge, în același timp cu strategia de plafonare a prețului barilului de petrol din Rusia stabilită de țările G7.Deja, în această săptămână s-a anunțat că Arabia Saudită și alți membri ai OPEC au discutat despre o creștere cu 500.000 de barili pe zi a producției de petrol, la mai puțin de o lună și jumătate după decizia de reducere a volumului cu 2 milioane de barili pe zi, potrivit WAToday.

Îngrijorările din piața petrolului vin de la impactul plafonării prețului petrolului din Rusia de către țările Grupului G7 plus Australia. Cartelul OPEC+ (care include și Rusia) se va reuni pe 4 decembrie 2022 la Viena, cu o zi înainte de data interzicerii exporturilor de țiței ale Moscovei pe mare de către UE și a plafonului propus, arată Ziare.com.

Tensiunile au izbucnit după reducerile de producție ale OPEC de luna trecută, în ciuda eforturilor intense de lobby ale administrației SUA, amenințând că va opri vânzările de arme și amenințând cu adoptarea legislației „NOPEC”, un proiect de lege care ar elimina scutirea OPEC din domeniul antitrust.

Este posibilă o creștere a producției OPEC pentru a compensa reducerea producției ruse, cauzată de sancțiunile UE. Plafonul va fi susținut de interzicerea transportului, finanțării și asigurărilor pentru orice vânzare de petrol rusesc la prețuri peste plafon, cu dominația Regatului Unit pe piața de asigurări pentru transport maritim – aproximativ 90% dintre asigurători sunt din Marea Britanie sau Europa – cheia pentru aplicarea acestei strategii.Finanțarea mașinăriei de război a lui Putin în pericolDacă plafonul și amenințarea sancțiunilor însoțitoare pentru transporturile cu prețuri peste plafon vor fi eficiente este o chestiune de dezbatere, mai ales că marii cumpărători de petrol rusesc de la invazie – China și India – nu sunt părți la acordul G7.

China și India au profitat de situația creată de războiul lui Putin din Ucraina, în care Rusia și-a redus prețul petrolului vândut în Asia cu 25-30 de dolari față de referința țițeiului Brent de pe piețele internaționale.

Acum, China și India trebuie să hotărască dacă aderă sau nu la hotărârea G7 (din care nu fac parte) de a plafona prețul petrolului din Rusia, o industrie care finanțează din greu războiul lui Putin din Ucraina. Beijingul și New Delhi pot înfuria SUA și țările G7, dacă ajută indirect Moscova, pentru a continua conflictul sângeros.

Lovitura de grație pentru Putin: Nu pierde doar Ucraina, ci aruncă Rusia cu 40 de ani înapoiRusia are două răspunsuri la măsurile luate de G7. Poate încerca să le ocolească prin asigurarea și finanțarea transporturilor sale de petrol și prin refuzul de a furniza oricui este de acord să implementeze plafonul de preț.Rusia ar putea chiar să-și închidă o parte din capacitățile de producție ale petrolului, în așteptarea creșterii ulterioare a prețului țițeiului.

Însă, acest lucru s-ar putea răsfrânge negativ pe piața petrolului, ducând la o creștere dramatică a acestuia.Dar scăderea masivă a exporturilor de petrol și gaze naturale ale Rusiei către UE și Europa, în general, ar putea lipsi Moscova de zeci de miliarde de euro, nemaiputând finanța mașinăria de război a lui Putin.