Rusia dezminte că a răspuns scrisorii SUA cu privire la criza din Ucraina

Oficiali ruşi dezmint marţi informaţii de presă potrivit cărora Moscova a trimis un răspuns scris unei scrisori a Statelor Unite privind criza în centrul căreia se află Ucraina, la o zi după ce cele două ţări s-au acuzat reciproc dur în Consiliul de Securitate al ONU, relatează The Associated Press.

Kremlinul cere Statelor Unite şi NATO garanţii constrângătoare juridic prin care Ucraina să nu adere niciodată la NATO, ca NATO să oprească desfăşurarea de armament în apropierea Rusiei, ca forţele NATO să se retragă din Eurpa de Est şi ca desfăşurările militare să revină în frontierele din 1997.

Statele Unite şi Rusia au respins aceste revendicări drept ”inacceptabile”, după ce Rusia a comasat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la o invazie a acestei foste republici sovietice, iar negocieri între Moscova şi Occident în vederea unei dezescaladări nu au condus, pentru moment, la vreun progres.

Statele Unite au răspuns în scris revendicărilor Rusiei, iar trei oficiali din administraţia luiJoe Biden au declarat luni că Moscova a trimis un răspuns scris la scrisoarea americană.

Un oficial de la Departamentul de Stat a refuzat să ofere detalii despre scrisoarea rusă, apreciind că ”ar fi contraproductiv să negociem în public” şi a anunţat că lasă Moscova să-şi preznte răspunsul la scrisoarea americană.

Însă adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko a declarat marţi agenţiei publice ruse de presă RIA Novosti că acest lucru ”nu este adevărat”.

RIA Novosti citează un diplomat de rang înalt de la Ministerul rus de Externe, potrivit căruia şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov le-a trimis un mesaj omologilor săi dn Occident, inclusiv secretarului de Stat Antony Blinken, cu privire la ”principiul indivizibilităţii securităţii” şi nu un răspuns la scrisoarea Statelor Unite.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat marţi că este vorba despre o ”confuzie” şi că se lucrwază în continuare la răspunsul Rusiei la scrisoarea Statelor Unite.

Ceea ce li s-a transmis occidentalilor sunt ”alte consideraţi privind o problemă oarecum diferită”, declară Peskov.

Rusia a acuzat luni Occidentul de ”aţâţarea tensiunilor” privind Ucraina, iar Statele Unite de faptul că au pus la putere, la Kiev, ”nazişti puri”, într-o dezbatere furtunoasă în Consiliul de Securitate al ONU pe tema consolidării trupelor ruse la frontiera cu vecinusl său din sud.

Ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield a replicat că mobilizarea forţelor ruse la frontera cu Ucraina este ”cea maimare mobilizare” militară din Europa din ultimele decenii şi a denunţat o multiplicare a atacurilor cibernetice şi dezinformării ruseşti.

Aceste schimburi de replici dure în Consiliul de Securitate al ONU au avut loc după ce Rusia a eşuat să blocheze această reuniune publică a Consiliului, iniţiată de către Statele Unite, o ilustrare a prăpastiei care desparte cele două puteri nucleare.

Aceasta a fost prima sesiune publică în care toţi actorii din criza în centrul căreia se află Ucraina s-au exprimat în mod public la ONU, în pofida faptului că acest Consiliu nu a luat nicio măsură în acest sens.

Diplomaţia la nivel înalt continuă săptămâna aceasta.

Preşedintele ucranean Volodimir Zelenski a semnat marţi un decret cuprivire la suplimentarea forţelor armate cu 100.000 de militari în următorii trei ani, la un total de 350.000.

Zelenski, care încercat în ultimele zile să calmeze frica unei invazii iminente în Ucraina, a subliniat marţi că a semnat acest ”nudin cauza unui război”.

”Acest decret este pentru ca să fie pace curând şi mai departe pe toată linia”, a declarat şeful statului ucrainean.