Rusia condamnată de CEDO pentru anchetă inadecvată în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că autoritățile ruse nu au reușit să investigheze în mod adecvat otrăvirea în 2020 a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, încălcându-i astfel dreptul la viață și o investigație adecvată în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Navalnîi s-a îmbolnăvit grav în timpul unui zbor în Siberia în august 2020 și a fost apoi transportat de urgență în Germania, unde a fost tratat și a supraviețuit. Laboratoarele occidentale au stabilit ulterior că acesta a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.
Aceste constatări au determinat Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva a șase oficiali ruși și a unui institut de cercetare de stat.
Medicii ruși au susținut că testele efectuate în laboratoarele lor înainte ca Navalnîi să fie transportat în Germania nu au găsit nicio urmă de substanță otrăvitoare în sângele lui și au refuzat să deschidă o anchetă penală în legătură cu incidentul.
Navalnîi l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin pentru otrăvirea sa, acuzație respinsă categoric de Kremlin.
În hotărârea din 6 iunie, CEDO constată că „ancheta efectuată de autoritățile ruse nu a fost supusă unui control și nu a respectat dreptul victimei de a participa la proceduri”.
Măsurile luate de autorităților ruse „nu au putut conduce la stabilirea faptelor relevante și la identificarea și, dacă este cazul, pedepsirea celor responsabili”, se mai arată în hotărâre, adăugând că [în aceste condiții, ancheta]„nu poate fi considerată adecvată”.
După ce s-a însănătoșit, Navalnîi s-a întors de bună voie în Rusia în 2021, unde a fost arestat la aterizarea pe aeroportul din Moscova și condamnat la închisoare, sub acuzații despre care el și susținătorii săi spun că sunt motivate politic.
„Întrucât dovezile obținute cu asistența Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au indicat că dl Navalniî a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok [interzis la nivel internațional], Rusia, în calitate de parte la Convenția privind armele chimice, avea obligația de a deschide o anchetă penală în cazul oricăror activități care încalcă interzicerea armelor chimice”, a spus CEDO în hotărârea sa.
CEDO a condamnat statul rus să-i plătească lui Navalnîi despăgubiri în valoare de 40.000 de euro.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat în iunie 2022 o lege conform căreia Rusia nu va mai respecta hotărârile CEDO luate după 15 martie 2022.
Cu toate acestea, întrucât Rusia era membră a CEDO și a Consiliului Europei la momentul presupusei otrăviri, hotărârea trebuie executată, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Curții Europene pentru Drepturile Omului.