Rusia acuză din nou Marea Britanie pentru exploziile de la Nord Stream: „Acțiunile nu pot fi lăsate fără răspuns”

Kremlinul acuză din nou Marea Britanie de faptul că se află la originea exploziilor care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, construite pentru a transporta gaze naturale ruseşti în Uniunea Europeană, prin Germania.

„Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de către specialişti militari britanici”, a spus presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Există probe care arată că Marea Britanie este implicată într-un sabotaj, un atac terorist împotriva (acestor) infrastructuri energetice vitale, care nu sunt ruseşti, ci internaţionale”, a spus Dmitri Peskov, potrivit AFP, citat de News.ro.

„Asemenea acţiuni nu pot fi lăsate (fără răspuns). Vom reflecta la măsurile de luat”, a mai spus el.

Peskov a denunţat „tăcerea inacceptabilă a capitalelor europene”.Rusia a acuzat Marea Britanie de implicare în scurgerile din Nord Stream. Răspunsul britanicilor
Armata rusă a acuzat deja – sâmbătă – Londra de implicare în scurgerile de gaze naturale din Nord Stream.

Aceste acuzaţii intervin în urma unor atacuri cu drone ucrainene aeriene şi submarine asupra Florei ruse la Marea neagră, în Crimmea anexată.

Armata rusă a imputat planificarea acestor atacuri unor „experţi britanici”.

Apărarea britanică a respins aceste acuzaţii drept nişte „afirmaţii false” ale Moscovei menite, în opinia acesteia, „să deturneze atenţia”.

La 26 septembrie, patru scurgeri vaste de gaze naturale au fost descoperite din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în largul Insulei daneze Bornholm – două în zona economică a Suediei şi două în zona economică a Danemarcei.

Inspecţii preliminare submarine au consolidat suspiciuni ale unui sabotaj, deoarece scurgerile au fost precedate de explozii.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia şi Germania, se află în centrul unor tensiuni geopolitice de ani de zile, amplificate de decizia Moscovei de a tăia livrările de gaze naturale ruseşti către UE.

Ele nu se aflau în funcţiune, însă erau pline cu gaze naturale la momentul avarierii.