Roxana Mînzatu, pusă să dea explicații în Parlamentul European despre casa de la Brașov. Șeful PPE tot nu e lămurit
Comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, a fost audiată, marţi, în Parlamentul European, şi a trebuit să dea explicaţii despre legalitatea extinderii casei de la Braşov în care a crescut şi pe care a achiziţionat-o în 2009. La finalul audierii, ea s-a declarat mulţumită, dar Manfred Weber (liderul PPE) încă mai cere lămuriri.
Eurodeputata germană Sabine Yerheyen a întrebat-o pe Roxana Mînzatu dacă şi-a cumpărat o casă şi i-a dublat suprafaţa fără autorizaţia Ministerului Culturii şi cum vede faptul că doreşte să fie validată pentru un portofoliu european, în condiţiile în care nu protejează nici măcar patrimoniul cultural din propria ţară.
Mînzatu a explicat că a cumpărat casa de 60 de metri pătraţi în care a locuit până la 17 ani din centrul vechi al Braşovului în 2009 pentru a o moderniza, întrucât era într-o stare puternică de degradare. Ea le-a spus eurodeputaţilor inclusiv faptul că a dormit împreună cu mama ei în acelaşi pat până la vârsta de 17 ani în acest imobil, care avea un acoperiş prin care curgea apa.
Ea a recunoscut că locuinţa are acum o suprafaţă de 120 mp şi trei dormitoare, dar susţine că imobilul nu este monument istoric şi că deţine un document de la Ministerul Culturii care atestă acest lucru.
„În două documente, unul din 2011 şi unul de ieri (luni – n.red.) emise de Ministerul Culturii se menţionează că această casă în care am locuit toată viaţa nu este un monument istoric”, le-a spus Roxana Mînzatu eurodeputaţilor.
Problema legalităţii extinderii casei din Braşov a fost abordată şi de eurodeputatul danez Hanne Dahl care a întrebat-o şi dacă este angajată în susţinerea statului de drept.
„Am fost mereu o susţinătoare a statului de drept”, a dat asigurări Roxana Mînzatu, care a afirmat în acelaşi timp că nu răspunde pentru măsurile împotriva statului de drept luate mai demult de un guvern al PSD, deşi făcea parte din partid la acel moment.
De vină e haosul din arhivele statului
Ulterior, după audiere, Roxana Mînzatu a pus problema lipsei avizului pentru extinderea imobilului cumpărat la Braşov pe „haosul din arhivele şi din procedurile anumitor instituţii din România”.
Roxana Mînzatu s-a declarat dispusă să pună la dispoziţia presei documentul de la Ministerul Culturii despre care a spus în audiere că îl deţine şi care atestă că imobilul pe care l-a cumpărat la Braşov în 2009 nu este un monument istoric. Documentul menţionează că imobilul „nu este monument istoric, dar că aveam nevoie de un aviz pentru că mă aflu în centrul istoric al Braşovului”.
Întrebată dacă această discuţie privind lipsa unui aviz pentru extinderea casei sale de la Braşov în cadrul audierii reprezintă o vulnerabilitate, ea a răspuns: „din păcate”.
„Nu vreau să blamez eu haosul din arhivele şi din procedurile anumitor instituţii din România, dar clădirea nu a fost niciodată monument istoric. Mama mea are 90 de ani şi clădirea este mai tânără decât ea. Sunt doar erori materiale care trebuiau îndreptate de proprietarul vechi, de statul român, care nu a făcut asta, nu ne-a reparat niciodată casa. Până am cumpărat-o noi ploua prin acoperiş. Am dormit cu mama mea în pat până la 17 ani, pentru că nu ne-au făcut o sobă de teracotă în una dintre camere”, a spus Mînzatu.
Ea a explicat că motivul pentru care a cumpărat casa a fost de a crea condiţii de viaţă decente, „pentru că mă căsătorisem şi eram trei adulţi în 60 mp, din care nici aceştia toţi funcţionali”.
Manfred Weber nu e lămurit
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat marţi seară, într-un comunicat, că după audierea comisarului-desemnat român Roxana Mînzatu există încă întrebări legate de proprietatea acesteia din Braşov care necesită clarificare.
„Europa se confruntă cu mari provocări în următorii cinci ani: avem nevoie de o comisie puternică şi unită gata să acţioneze şi să obţină rezultate.
Criteriul nostru în timpul audierilor este clar: trebuie să evaluăm candidaţii obiectiv plecând de la performanţa lor şi de la capacitatea lor de a face performanţă fără niciun obstacol legat de activităţile lor curente sau trecute”, afirmă Weber.
„După audierea de astăzi a comisarului-desemnat Mînzatu, există încă întrebări legate de proprietatea ei care necesită clarificare. Este important să avem o Comisie liberă de orice alegaţii şi pentru care integritatea nu este pusă sub semnul întrebării niciun moment. Avem nevoie de certitudine politică şi legală în legătură cu acest lucru”, a mai afirmat liderul grupului PPE, care este şi preşedintele formaţiunii paneuropene.
În cursul serii, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care este vicepreşedinte al grupului PPE, a transmis un mesaj similar într-un briefing pentru presa română.
„Europarlamentarii din comisiile de muncă şi cultură din partea grupului PPE ne-au spus la finalul audierii că încă au întrebări de clarificat, inclusiv în ceea ce priveşte proprietatea doamnei Mînzatu şi că mâine (miercuri – n.red.) vom vom mai avea discuţii între conducerea grupului PPE şi europarlamentarii PPE din comisiile de muncă şi cultură. Acesta este stadiul în momentul de faţă”, a afirmat Mureşan.