Românii nu reușesc să țină pasul cu creșterea accelerată a prețurilor. Silviu-Titus Păunescu (AUR): Ce măsuri va lua Ministerului Economiei pentru a limita efectele inflației asupra calității vieții cetățenilor?

Românii au printre cele mai mici venituri din UE, dar cu toate acestea scot mai mulți bani din buzunar pentru alimente de bază, în condițiile în care prețurile au crescut în mod accelerat în ultimele luni.

La acestea se mai adaugă și costurile cu utilitățile și facturile la energie electrică. Inflația este o problemă a tuturor românilor, spre deosebire de crize economice sau de șomaj, care îi afectează pot afecta doar o parte a populației, atrage atenția deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu. El a solicitat Ministerului Economiei să transmită ce măsuri vor fi adoptate pentru a limita efectele inflației asupra calității vieții cetățenilor.

„În ciuda faptului că salariile au crescut cu o peste 13%, aceste majorări un reușesc să țină pasul cu creșterea accelerată a prețurilor și accentuează senzația de disconfort financiar, de sărăcie, ca s-o spunem într-un mod direct.

Potrivit datelor transmise de către Institutul Național de Statistică, scumpirile, în luna ianuarie a acestui an, au fost de 15,1%, în scădere față de decembrie. Chiar dacă o primă impresie ar fi că vestea ar trebui să ne bucure, un este chiar așa, prețurile vor continua să crească, dar mai lent, punctează deputatul AUR.

O analiză a Ziarului Financiar arată că, deși românii câștigă în medie lunar 900 de euro net, aceștia sunt nevoiți să plătească de 2 sau 3 ori mai mult pentru alimentele de bază. Spre exemplu, un litru de lapte proaspăt, integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour costă 1,45 de euro în România, faţă de 1,19 euro în Franţa sau Belgia, 1,02 euro în Spania şi doar 0,76 euro în Polonia.