Refuză cipul și vei fi pedepsit financiar! O nouă metodă de a forța populația să accepte supravegherea!

Începând din iunie 2026, România va implementa noile cărți de identitate electronice, care vor înlocui buletinele clasice. Acestea vor fi gratuite pentru primele cinci milioane de solicitanți, iar cei care optează pentru documentele fără cip vor plăti o taxă suplimentară de 39 de lei.
România se pregătește pentru implementarea noilor cărți de identitate electronice (CEI), ce vor înlocui buletinele clasice, începând cu luna iunie 2026. Acestea vor avea un cip securizat ce va adăuga multiple avantaje, precum posibilitatea de a călători în spațiul european fără pașaport și folosirea semnăturii electronice. De asemenea, schimbarea domiciliului va deveni mult mai simplă printr-o aplicație digitală, eliminând necesitatea deplasării la ghișeele autorităților.
Cu toate acestea, cetățenii care nu doresc să adopte noile cărți de identitate electronice vor avea opțiunea de a solicita un document clasic, fără cip. Această alegere va veni însă cu un cost: 39 de lei, sumă stabilită de Ministerul Afacerilor Interne pentru eliberarea buletinului simplu. În schimb, noile cărți de identitate electronice vor fi gratuite pentru primele cinci milioane de persoane care le solicită.
Procesul de implementare a noilor cărți de identitate a început deja în Cluj-Napoca, unde Ministerul Afacerilor Interne a lansat un proiect-pilot. Începând din aprilie 2025, bucureștenii vor putea depune cereri pentru noile buletine, iar de la 1 mai 2025, implementarea va fi extinsă la nivel național.
Solicitanții vor trebui să depună o cerere la serviciul de evidență a populației, însoțită de documentele necesare, inclusiv cartea de identitate actuală, certificatul de naștere și, dacă este cazul, certificatul de căsătorie sau hotărârea judecătorească de divorț. După scanarea și înregistrarea acestora, cererea va fi semnată electronic în fața funcționarului public.
Noua carte de identitate va avea dimensiunea unui card bancar și va fi mult mai dificil de falsificat decât actualele buletine. Cipul integrat va oferi 11 servicii digitale, ce vor ușura interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice.
„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, care include un cip ce conține 11 servicii digitale, facilitând astfel o interacțiune mai eficientă între cetățeni și autoritățile publice. Nu se vor limita în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor prin această carte electronică de identitate”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Prin introducerea noilor documente, România face un pas important în digitalizarea administrației publice și în alinierea la standardele europene de identificare electronică.