România pierde aproape o treime din banii nerambursabili din PNRR pentru construcția de spitale. Proiectele merg înainte, dar cu bani împrumutați. Lista spitalelor afectate
Sănătatea pierde 740 de milioane de euro bani europeni nerambursabili în urma modificării PNRR. Cele 740 de milioane de euro ar fi fost destinate construirii unor spitale sau corpuri de spital. Aceste proiecte vor merge înainte, a explicat luni ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, dar nu cu bani europeni nerambursabili, ci cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții.
Bani din PNRR pentru sănătatea din România – finanțarea inițială:
2,45 miliarde investiții și reforme
400 milioane pentru digitalizare
au fost reduse 740 de milioane de la investiții, bani care vor fi împrumutați de la BEI pentru ca proiectele să poată merge mai departe
Inițial, 27 de spitale din România ar fi urmat să primească fonduri nerambursabile din PNRR pentru sedii, corpuri de clădire sau pavilioane noi. Lista a fost redusă acum la 21 de spitale.
Cum arată lista spitalelor care pierd bani nerambursabili din PNRR
Lista investițiilor în infrastructura spitalicească propuse spre ajustare din PNRR (fonduri europene nerambursabile) care vor fi finanțate din fonduri de la Banca Europeană de Investiții (împrumut rambursabil) – sursa: Ministerul Sănătății:
- Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă
Beneficiar: Consiliul Judetean Ilfov
Buget: 96 milioane euro
- Construire corp nou- Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța
Beneficiar: Județul Constanța
Buget: 142 milioane euro
- Construcția de secții de obstetrică și ginecologie – Arad
Beneficiar: Județul Arad
Buget: 95 milioane euro
- Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație
Beneficiar: Spitalul de Urgență al MAI Prof. Dr. Dimitrie Gerota București
Buget: 202 milioane euro
- Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov
Beneficiar: Municipiul Brașov
Buget: 96 milioane euro
- Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocare și modernizare activ
Beneficiar: Spitalul Județean Alba Iulia
Buget: 45 milioane euro
Rafila: Lista spitalelor care beneficiază de finanțare din PNRR a fost revizuită
„Comisia Europeană a dispus o diminuare a fondurilor pentru întreg PNRR-ul de 2,1 miliarde euro din zona de granturi – fonduri nerambursabile. Diverse activități au fost diminuate, în sensul că nu mai sunt finanțate. La sănătate au fost reduse 740 de milioane de euro de la investiții și mai sunt 1,7 miliarde de euro pentru investiții. De asemenea, mai sunt 400 de milioane de euro pentru digitalizare”, a explicat luni ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.
În aceste condiții, lista spitalelor care beneficiază de finanțare din PNRR a fost revizuită, spune Alexandru Rafila.
„Comisia Europeană a cerut Romaniei să reducă obiectivele. Care sunt cele 27 de spitale care vor primi bani din PNRR – spitale noi, dar și spitale vechi care vor avea sedii, corpuri de clădire sau pavilioane noi de investiții în așa fel încât să se încadreze în acel buget diminuat”, a explicat luni și Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de PNRR.
„A trebuit să găsim altă sursă de finanțare pentru spitalele care nu mai sunt pe lista PNRR, iar acestea să se poată face”, a explicat ministrul, care spune că banii pentru continuarea acestor proiecte vor veni dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.
Termenul de finalizare pentru investițiile mari cu finanțare din PNRR – spitale și clădiri de spitale – este 30 iulie 2026, a mai spus luni Alexandru Rafila.