România, patria perfectă pentru un loc „călduț” la stat. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește angajații la stat
În România în prezent sunt aproximativ 1.300.000 de persoane angajate la stat. Bugetarii merg în vacanță gratuit din bani publici, au bonuri de masă, sporuri, prime și alte beneficii.
În iunie 2022, potrivit informațiilor Ministerului de Finanțe, erau 1.269.712 de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice. Dintre acestea, 812.395 în Administrația publică centrală, iar 597.099 în instituții finanțate integral din bugetul de stat.
Ministerul Afacerilor Interne are 123.753 de angajați, Ministerul Educației 292.021, iar Ministerul Sănătății 18.262 de angajați. Angajați de ordinul sutelor au și celelalte ministere, dar și Administrația Prezidențială sau Parlamentul. Peste 450 de mii de persoane lucrează și în Administrația publică locală.
Consultantul economic Adrian Negrescu a declarat că România consumă resurse uriașe cu aparatul bugetar. Iar în contextul în care s-au mărit salariile și inflația, efortul bugetar a crescut de la an la an, conform Ziare.com.
„Criza economică, inflația, temerile legate de ziua de mâine au amplificat și mai mult falia tot mai adâncă dintre cele două Românii – România bugetară, în care trăiesc peste 1,3 milioane de angajați la stat, și România privată – o țară în care să câștigi un salariu mai bun, să te descurci în viață ține nu de PCR (pile, cunoștințe și relații politice și administrative) ci de ceea ce știi să faci.
În absența reformelor, a restructurării aparatului public din considerente electorale, România bugetară a ajuns un monstru birocratic care consumă resurse din ce în ce mai mari.
Numai salariile celor 1,3 milioane de bugetari necesită un efort bugetar dublu față de acum 6 ani, de peste 130 miliarde de lei. În primul semestru din acest an, cheltuielile de personal ale statului au atins un adevărat record, de 58,3 miliarde de lei, în creștere cu 4,7%, iar rectificarea bugetară a mai adus un plus de 1,6 miliarde de lei”, a declarat analistul fiscal Adrian Negrescu.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește angajații la stat.
Specialistul în fiscalitate este de părere că „pentru mulți români, jobul la stat a ajuns un fel de scop în viață”.
„Iar angajările continuă pe bandă rulantă. Spre comparație, în Polonia sunt 800.000 de bugetari la o populație dublă.
Nu putem merge la nesfârșit cu acest aparat birocratic, care consumă tot mai multe resurse. Gândiți-vă că dincolo de salarii, bugetarii merg în vacanță gratuit din bani publici, au bonuri de masă, sporuri, prime și alte beneficii care nu reflectă neapărat performanța activității prestate.
Pentru mulți români, jobul la stat a ajuns un fel de scop în viață, din care să iasă la pensie. O percepție normală, având în vedere că de la stat nu te dă nimeni afară, salariile sunt mai bune decât în privat, iar performanța nu contează atâta timp cât te îngropi în hârtii și justificări”, spune expertul.
România este și țara cu cele mai multe instituții publice. Iar angajații se bucură în continuare de locurile lor de muncă, pentru că acestea nu pot fi desființate. Adrian Negrescu este de părere că este nevoie de o reformă administrativă la noi în țară.
„Având în vedere prevederile legii funcționarilor publici, statul nu va putea renunța la o parte din bugetari decât dacă desființează instituțiile în care aceștia lucrează. Reforma administrativă va trebui făcută, mai devreme sau mai târziu, pentru că nu vom mai putea susține economic acest aparat uriaș de stat.
România bugetară marchează un adevărat record european. Este țara cu cele mai multe instituții publice, raportat la numărul de locuitori – peste 11.000.
E nevoie de voință politică, de curaj și de politicieni cu coloană vertebrală care să reformeze statul. Din păcate, am ratat anii COVID când puteam face asta, iar perspectivele anului electoral 2024 mută această necesară reformă abia în 2025.
Vom avea politicieni dispuși să facă reforme? Vom decide la vot. Până atunci, însă, va trebui să ne obișnuim să plătim taxe din ce în ce mai mari pentru ca statul să aibă cu ce să-și plătească angajații”, a adăugat Adrian Negrescu.
România se află pe primul loc din Uniunea Europeană a cheltuielolor pentru salariile bugetarilor raportat la totalul veniturilor încasate, arată datele Consiliului Fiscal. Pe ultimul loc al clasamentului se află Germania, care oferă cel mai mic procent din venituri către bugetari.
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, România ocupă prima poziție în clasamentul privind raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar și totalul de venituri încasate în 2021. Mai mult decât atât, în anul precedent, aceasta s-a clasat pe același loc fruntaș, conform Consiliului Fiscal, citat de Realitatea.net.
Statul român a acordat o pondere de 33,8% din veniturile încasate în 2020 salariilor bugetarilor, pondere care a crescut anul trecut la 37%. Procentul este mai mare decât media europeană, care nu depășește pragul de 23,6% în 2020 și care a înregistrat o scădere de 1,2 procente în 2021, ajungând la 22, 4%.
Paradoxal, Germania, considerată drept motorul economic al UE, se află la polul opus, având cea mai mică pondere din venituri folosită pentru salariile aparatului bugetar, de doar 16% în 2021.
Doi dintre vecinii României se află la poli opuși în ceea ce privește cheltuielile pe salariile din sectorul bugetar raportate la veniturile bugetare. Bulgaria ocupă locul 5, cu o pondere de 27% în 2020 și de 30% în 2021, în timp ce Ungaria se situează pe locul 20, cu 25% în 2020 și 2021.