România încă mai cumpără doze de vaccin anti-Covid-19, deși pandemia s-a încheiat. Senatorul AUR Dorinel Cosma solicită explicații

Autoritățile române au luat decizia de a continua să achiziționeze doze de vaccin anti-Covid-19, deși pandemia s-a terminat – cifrele infectărilor cu acest virus sunt în scădere de câteva luni. În plus, peste jumătate din populației României s-a vaccinat deja, astfel că pericolul de a dezvolta forme grave ale bolii este oricum scăzut. Și atunci, de ce mai cheltuim banul public pe achiziționarea acestor noi doze de vaccin? Senatorul AUR Dorinel Cosma solicită, prin intermediul unei întrebări parlamentare, explicații din partea ministerelor de Finanțe, al Sănătății și al Afacerilor Externe.

În ciuda semnelor că pandemia se diminuează, România încă mai achiziționează vaccinurile împotriva COVID-19, potrivit contractelor de achiziționare. Astfel, impactul bugetar este și va fi substanțial. Milioane de doze achiziționate de România, depășind de 2 ori populația țării au expirat și au fost distruse, o risipă de resurse publice ce nu va putea fi explicată în mod rezonabil publicului, punctează senatorul AUR în sesizarea transmisă celor trei ministere.

Dorinel Cosma a solicitat miniștrilor să răspundă la următoarele întrebări:

  1. România a cumpărat, practic, suficiente doze de vaccin pentru ca, la nevoie și în eventualitatea prelungirii pandemiei fiecare persoană să poată face schema completă. Astfel, câte doze de vaccin mai are România de achiziționat în urma consultărilor cu Comisia Europeană, care a intermediat achizițiile de vaccinuri COVID-19 de la companiile producătoare?
  2. Vă rog să precizați cât doze au fost distruse până în momentul de față din cauza expirării perioadei de valabilitate și care este suma risipită din banii publici.
  3. În temeiul căror studii sau cercetări științifice ați luat decizia de a achiziționa peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID?
  4. Când vor începe procesele de negociere cu Comisia Europeană pentru a renunța la achiziția de vaccinuri anti-COVID?