România, în topul țărilor care au cea mai mare inflație. George Badiu (AUR): Guvernul se face vinovat de gestionarea defectuoasă a pârghiilor economice

România se menține în topul țărilor care au cea mai ridicată rată a inflației – 9,2%, depășită doar de Ungaria (12,2%). La polul opus se află Țările de Jos (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,3%), Danemarca (0,6%) şi Belgia (0,7%). Despre inflație și despre impactul pe care le au aceste scumpiri asupra românilor a discutat deputatul AUR George Badiu în cadrul unei ediții speciale a jurnalului de știri de la Global News.

Viața românilor este pe zi ce trece mai grea – au crescut prețurile la alimentele de bază, medicamente și alte produse de îngrijire și curățenie. O situație inadmisibilă într-o țară care încă are capacitate de producție în anumite în multe domenii, consideră deputatul George Badiu. La baza acestor scumpiri stă o gestionare defectuoasă a pârghiilor economice din partea Guvernului României, a subliniat parlamentarul, care a avertizat că, în lipsa unor măsuri adecvate, toate aceste creșteri de prețuri duc la scăderea de cumpărare a românilor.


De asemenea, îngrijorător este faptul că România importă produse agroalimentare: 80% din hrana românilor vine din import, dar guvernanții nu reacționează.

„Nimeni nu ia nicio măsură, nu avem investiții, nu avem niciun fel de sprijin pentru producătorii români. Dimpotrivă, producătorii români sunt pur și simplu terorizați cu taxe, cu o fiscalizare excesivă. Vorbim de o lipsă de investiții pe partea de infrastructură și agricultură, nu s-a mai făcut nimic nici pe partea de irigații. Ce profit poți să ai, cum poți să faci față și concurenței neloiale din partea produselor din Ucraina? Pe de altă parte, aceste produse ieftine din Ucraina, de slabă calitate, sunt factor de dezechilibru pentru economia noastră”, a precizat deputatul.

Întrebat dacă ar fi un context destul de favorabil să se mărească salariile atât în privat, cât și în sistemul public, George Badiu a afirmat că nu se poate discută despre o astfel de creștere în lipsa unei corelări cu productivitatea muncii.

„În momentul în care vrei să mărești salariile, trebuie să ai la bază o creștere a productivității muncii. Trebuie să ai un PIB mai performant. În plus, trebuie să existe încasări suplimentare la bugetul de stat, ceea ce nu prea se întâmplă în această vânătoare de vinovați care se practică de organele statului – acele controale abuzive care se fac la firmele românești.


Eu aș vedea lucrurile în felul următor: dacă vrem să avem salarii mai mari și pensii mai mari, trebuie să producem mai mult, să exportăm mai mult. Nicidecum să trăim din împrumuturi, cum se face la acest moment. În 2020, un anumit partid care acum e la guvernare a promis creșteri de pensii de vreo 40 la sută. La anul iar se vor promite tot așa, creșteri de salarii, de pensii de nu știu câte zeci de procente. Iarăși nu se va ajunge acolo. Românul tot timpul rămâne în urmă. Este un decalaj flagrant între puterea de cumpărare și prețuri. Electoratul român și a pierdut în mod evident încrederea în așa zisa buna intenție a politicienilor din România”, explicat deputatul.

Pe de altă parte, George Badiu a menționat că și producătorii au fost nevoiți să ia măsuri. Astfel, pentru a-și păstra marjele de profit în această perioadă, au decis să ofere cantitate mai puțină la același preț – în literatura de specialitate, acest fenomen se numește shrinkflation. În final, tot consumatorul are de suferit.

„Producătorii au luat și ei măsuri care nouă, în calitate de consumatori, nu ne plac, însă iată că ne confruntăm cu ele. Între a scădea prețul produsului și a scădea cantitatea din produsul respectiv, s-a ales varianta a doua. De exemplu, un cozonac nu mai are un kilogram, ci are 870 de grame și tot așa. Deci producătorul trebuie să facă tot felul de artificii ca să rămână pe piață, să aibă profit. De cele mai multe ori, totul este decontat de cumpărător”, a mai spus deputatul.