România e sufocată de deșeurile textile. Are termen un an pentru un sistem de colectare-reciclare

În mai puțin de un an, România trebuie să gândească un sistem pentru recuperarea și reciclarea hainelor uzate. Deocamdată nu există pubele separate pentru textile, aşa că oamenii scapă de ele cum pot.

Există câteva inițiative private la unele companii și ONG-uri, însă nu fac față munţilor de deşeuri. Am găsit haine aruncate peste tot la periferia Capitalei, într-o zonă cu case abia construite, conform Stirile Pro Tv.

Sunt lucruri de care oamenii nu au mai avut nevoie, așa că s-au descotorosit de ele pe unde au putut. Am ajuns aici pentru ca în România nu există un sistem de stat care să colecteze aceste deșeuri.

Și totuși, hainele aruncate la întâmplare nu sunt singura problemă. România este văzută drept groapa de gunoi a Europei, după cum recunosc chiar autoritățile. În fiecare lună, în țara noastră intră cantități impresionante de textile la mâna a doua.

Avântul impresionant pe care l-a luat industria modei a venit la pachet cu o cantitate uriaşă de deșeuri. În încercarea de a scădea costurile, companiile produc haine de calitate îndoielnică, iar oamenii le cumpără tocmai pentru că sunt ieftine. Drept urmare, autoritățile europene cer acum reglementarea sectorului textil. Cu alte cuvinte, în mai puțin de un an, statele membre vor trebui să asigure colectarea separată a hainelor pentru reutilizare şi reciclare.

Laura Bonciu, reprezentant al Greenpeace România: „Noi nu avem niște rapoarte de țară în care să vedem exact de unde provin deșeurile textile din România, ce se întâmplă în plan local, cine aruncă, cum aruncă. Eu cred că în primul rând ministerul ar trebui să mapeze și să înțeleagă exact care e situația cu deșeurile textile din România, și abia apoi să se gândească la implementarea unui plan de a avea pubele în marile orașe, o hartă cu ele.”

Într-un orășel din nordul Italiei, lângă pubelele pentru plastic, gunoi menajer, hârtie și biodegradabile, există și un tomberon special pentru hainele uzate.

La noi, cei care vor să scape de hainele pe care nu și le mai doresc le pot duce în unele magazine din mall-uri, care au lăzi pentru colectare. Au început să apară și ateliere care refolosesc materialele din hainele vechi.

Ana Dinuță, designer vestimentar: „Această cămașă e făcută din trei cămăși, deconstruite, cu inserții de resturi textile, astea sunt capete de stoc de la ateliere. Am preluat haine de la prieteni, familie, sau de la care își mai face curat în dulap, să recuperăm și să refolosim.”

Oficialii europeni cer și scheme de responsabilitate pentru producătorii de îmbrăcăminte, care să cuprindă taxe bazate pe performanța de mediu a produselor.