România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria ajung la un acord cu Comisia Europeană pentru a elimina surplusul de cereale ucrainene de pe piețele lor
România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria au ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind transferul a milioane de tone de cereale ucrainene în afara regiunii, după aproape două săptămâni de negocieri intense, a anunțat vineri comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, potrivit Politico citat de caleaeuropeană.ro.
„Sunt bucuros să anunț că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE și cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situația”, a declarat Dombrovskis.
Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovacia și Bulgaria au restricționat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei.
Deși România nu și-a impus propriile restricții, s-a alăturat celorlalte patru țări și a cerut executivului UE să își extindă propunerea privind „măsurile preventive” temporare.
Cele cinci țări au susținut că așa-numitele „coridoare de solidaritate” – create de UE pentru a ajuta la transferul culturilor deviate de pe ruta tradițională de export a Ucrainei prin Marea Neagră în urma invaziei Rusiei de anul trecut – au inundat piețele acestora cu produse agricole.
În urma acestui acord, cele patru state membre își vor retrage măsurile unilaterale privind importul de produse agroalimentare din Ucraina. Așa cum a anunțat anterior, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgență pentru grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui, a declarat Dombrovskis, adăugând că ar putea urma investigații privind alte produse.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la ceea ce presupun măsurile de urgență, dar diplomații UE spun că importurile acestor produse în cele cinci țări vor fi blocate, cu excepția cazului în care vor tranzita alte țări din UE sau țări terțe.
De asemenea, UE va sprijini agricultorii din aceste țări cu un al doilea pachet financiar de aproximativ 100 milioane de euro. Vestea unui acord a fost anunțată la câteva ore după ce ambasadorii UE au susținut propunerea de prelungire a accesului fără taxe vamale al Ucrainei la piața unică a blocului european.
Sistemul actual expiră la începutul lunii iunie și, sub rezerva aprobării oficiale, ar urma să fie prelungit cu încă un an. Decizia a fost amânată din cauza negocierilor în curs de desfășurare privind eliminarea excesului de aprovizionare cu cereale ucrainene.
În iunie anul trecut, Bruxelles-ul suspendase toate taxele de import pentru mărfurile ucrainene timp de un an pentru a ajuta economia devastată de război a Kievului, ridicând toate taxele de import pe lângă reducerile tarifare care sunt deja consfințite în Acordul de Asociere dintre UE și Ucraina.
Tarifele rămase au fost eliminate pentru produsele industriale, fructe și legume și alte produse agricole. Regimul tarifar face încă obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European și țările UE într-o etapă ulterioară.