România are un deficit de muncitori calificați. Un proiect de lege AUR își propune să rezolve această problemă
România se confruntă cu o criză de muncitori calificați. La începutul acestui an, potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la nivel național exista o nevoie de 8.664 de meseriași. Bogdan Badea, directorul companiei de recrutare eJobs, a declarat că în acest moment cererea pe zona aceasta de muncitori calificați este mult mai mare decât oferta. În vedere soluționării acestei crize, AUR a inițiat un proiect de lege privind relansarea învățământului profesional din România.
Specialiștii susțin că ar fi nevoie de aproximativ 100.000 de absolvenți ai învățământul profesional anual pentru ca toate locurile dedicate persoanelor cu studii profesionale să fie ocupate.
Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid care a elaborat un proiect de lege ce urmărește să operaționalizeze școlile profesionale și să încurajeze tinerii să se înscrie în aceste unități în care au posibilitatea să învețe o meserie.
„Pe zi ce trece devine tot mai greu să mai găsim un meseriaș profesionist. În catalogul de calificări de meserii, sunt peste 450 de meserii pe care trebuie să le acoperim. Cum să le acoperim, dacă școlile noastre profesionale nu mai educă copii? Tinerii, după ciclul gimnazial, nu mai au nicio motivație ca să intre în școlile profesionale, din varii motive.
Doar 14-15% dintre cei care au încheiat gimnaziul merg către școlile profesionale și atunci noi trebuie să-i motivăm pe acești copii să facă pasul, pentru că altminteri criza de forță de muncă va deveni cronică. Acestor copii trebuie să li se spună faptul că își pot construi un viitor urmând cursurile unei școli profesionale”, a declarat deputatul AUR Ilie Coleșa.
Inițiatorii proiectului subliniază că, prin modificările propuse, se poate reduce impactul deficitului de muncă din România, iar tinerii pot avea posibilitatea de a-și construi un viitor pornind de la o meserie de bază.
Prin proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, Alianța Unirii Românilor propune o serie de măsuri pentru relansarea învățământului profesional:
- Sprijin de 250 de lei pentru fiecare elev care urmează cei 3 ani de studiu la școala profesională.
- Cantina și internatul trebuie să fie asigurate tot timpul. Banii pentru masă și casă trebuie să vină de la Ministerul Educației, acolo unde există fondurile necesare.
- Pregătirea elevilor trebuie să fie în concordanță cu registrul calificărilor. Copilul trebuie să știe de la bun început ce meserie va îmbrățișa.
- Numărul de elevi primiți în școlile profesionale trebuie să asculte de cerința pieței de muncă.
- Întotdeauna la terminarea celor 3 ani de școală profesională se eliberează un certificat de calificare. Pentru ca elevii să beneficieze de calificarea obținută, Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Muncii, trebuie să îi sprijine în a-și găsi un loc de muncă.
- Îndrumarea elevilor care la terminarea gimnaziului nu obțin mai mult de media 5 către școlile profesionale.