România ajută Ucraina, dar fermierii români sunt prioritatea – Ciolacu: ‘Mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă’
Premierul Marcel Ciolacu l-a asigurat vineri pe omologul său ucrainean că România face toate eforturile pentru a asigura tranzitul cerealelor din țara vecină. Oficialul român a ținut însă să precizeze că guvernul are în vedere și dolențele fermierilor români, care reprezintă prioritatea. Premierul ucrainean Denîs Șmihal se află vineri la București, unde semnează noi acorduri cu omologul român.
„Prim-Ministrul Șmihal a făcut o prezentare extinsă a implicațiilor deciziei unilaterale a Federației Ruse de retragere din Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră asupra securității alimentare globale, precum și asupra economiei Ucrainei. L-am asigurat că România se va implica în continuare, la fel ca și până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele internaționale”, a declarat Ciolacu, amintind că prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina.
Volumul tranzitului va fi dublat
Potrivit premierului Ciolacu, a fost stabilită „o țintă ambițioasă”: dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună.
„În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităților și coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina și a Portului Constanța. Am reconfirmat astăzi cu premierul Șmihal aceste obiective și această abordare. Am semnat astăzi împreună cu domnia sa o Declarație politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina.
De asemenea, am făcut și o trecere în revistă a proiectelor pe care le avem în lucru pentru creșterea traficului – maritim, fluvial, feroviar, rutier, precum și la punctele de trecere a frontierei. România a făcut eforturi substanțiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naționale, pentru extinderea capacității de preluare, tranzit și expediere, pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere se văd deja: avem majorări ale tranzitului de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv de 500% în Portul Constanța Sud”, a precizat Ciolacu.
Protejarea fermierilor români – obiectiv major
Oficialul român a subliniat că măsurile care se adoptă la nivel național, precum și cele la nivel european, vor avea în vedere în egală măsură nevoia sprijinirii Ucrainei, dar și așteptările și preocupările legitime ale producătorilor și fermierilor români.
„Protejarea pieței interne românești și a fermierilor români este unul dintre obiectivele majore ale acestui Guvern! Și mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă”, a explicat Ciolacu.
Tot astăzi au fost semnate alte două documente importante: Acordul privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii, precum și Acordul privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Sighetu Marmației-Bila Tserkva. „Sunt dovezi ale extinderii cooperării între România și Ucraina, în beneficiul cetățenilor noștri”, a concluzinat premierul Marcel Ciolacu.